Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort obrany má počas predsedníctva Slovenska vo V4 viaceré priority

Na snímke minister obrany Peter Gajdoš. Foto: TASR - Marko Erd

MO SR sa zameria najmä na prípravu Bojovej skupiny Európskej únie krajín V4 a Veliteľstva spoločnej logistickej podpornej skupiny V4.

Bratislava 1. júla (TASR) - Prioritami v oblasti obrany počas slovenského predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke (V4) bude príprava Bojovej skupiny Európskej únie (EÚ), spoločná ochrana vzdušného priestoru a spolupráca v rámci PESCO. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková. Slovensko v nedeľu prebralo predsedníctvo vo V4.

Rezort obrany sa zameria najmä na prípravu Bojovej skupiny Európskej únie krajín V4 a Veliteľstva spoločnej logistickej podpornej skupiny V4, ktoré spoločne budujú v prospech Severoatlantickej aliancie (NATO). "Dominantnými témami v rámci prehlbovania vzájomnej spolupráce budú výmena skúseností v rámci iniciatívy PESCO a koordinácia národných postojov nielen v rámci formátu Vyšehradskej skupiny, ale aj v NATO a EÚ," vysvetlila Capáková.

"Vyšehradská skupina je dnes silnou značkou, ktorej vplyv presahuje hranice regionálnej spolupráce. A vďaka mnohým spoločným postupom v zásadných otázkach je rešpektovaným zoskupením aj v štruktúrach NATO a EÚ. Aj napriek viacerým globálnym krízam zaznamenali krajiny V4 dynamický rozvoj a stabilný pokrok, ktorý je badateľný aj v rámci príspevku krajín V4 k bezpečnosti euroatlantického priestoru. Aj táto skutočnosť potvrdzuje adekvátnosť hlavného motta slovenského predsedníctva, ktoré je možné nájsť aj v samotnom predsedníckom logu 'Dynamický Vyšehrad pre Európu'," vysvetlil šéf rezortu obrany Peter Gajdoš (SNS). Verí, že na všetky doterajšie úspechy nadviažu aj počas predsedníctva a rozpracované projekty dotiahnu do úspešného konca.

Okrem pokračovania v príprave Bojovej skupiny EÚ krajín V4, ktorá bude v pohotovosti v druhej polovici roka 2019, teda bezprostredne po ukončení slovenského predsedníctva, má rezort obrany ambíciu pokračovať v prehlbovaní spolupráce aj v oblasti obranného plánovania, rozvoja vojensko-technických spôsobilostí, vzdelávania, výcviku, cvičení, vojenskej medicíny či spoločnej ochrany vzdušného priestoru, uviedla Capáková. Počas predsedníctva má rezort obrany v pláne otvoriť aj diskusiu o prípadnom spoločnom projekte PESCO v rámci niektorej z ďalších fáz tejto iniciatívy.


Aj počas predsedníctva budú krajiny podľa jej slov upriamovať svoju pozornosť na pomoc a podporu Ukrajine a ostatným dôležitým partnerským krajinám v Európe formou odovzdávania skúseností a podpory pri realizácii reforiem bezpečnostného sektora. "Zamerajú sa aj na posilňovanie vzájomných interakcií EÚ a NATO, a to v súlade so Spoločnou deklaráciou lídrov EÚ a NATO o posilnení strategickej spolupráce a aktuálnym vývojom na pôde oboch organizácií," dodala.

Slovensko v nedeľu prebralo svoje piate predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke (V4). Potrvá rok, a to do 30. júna 2019. SR ho prebralo od Maďarska a budúci rok ho odovzdá Česku. Naposledy skupine V4 predsedalo v rokoch 2014 - 2015 pod mottom "Dynamický Vyšehrad v EÚ a vo svete".