Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort obrany upozorňuje na možný zvukový efekt pri prelete stíhačky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zvukový efekt, tzv. aerodynamický tresk, ktorý spôsobujú stíhačky, možno počuť v oblastiach letových koridorov slovenských vojenských letísk, a to najmä na strednom a západnom Slovensku.

Bratislava 3. mája (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR upozorňuje verejnosť, že v rámci plánovaných letov bude vo štvrtok dopoludnia na trase Sliač – Liptovský Mikuláš – Javorina – Kysak – Tisovec – Sliač prelietavať nadzvukové stíhacie lietadlo MiG–29 Vzdušných síl Ozbrojených síl SR. Je možné, že v danej oblasti sa vyskytne rázová vlna - silný zvuk podobný výbuchu, ktorý bude spôsobený prekonaním rýchlosti zvuku stíhacím lietadlom. TASR informovala Mária Lajmonová z Komunikačného odboru Kancelárie ministra obrany SR.

Zvukový efekt, tzv. aerodynamický tresk, ktorý spôsobujú stíhačky, možno počuť v oblastiach letových koridorov slovenských vojenských letísk, a to najmä na strednom a západnom Slovensku. "Všeobecne môžu tento jav vyvolať iba letecké prostriedky, ktoré dosahujú rýchlosť zvuku, čo je asi 330 metrov za sekundu. Na Slovensku sú to nadzvukové stíhacie lietadlá MiG-29. Ministerstvo obrany sa touto cestou ospravedlňuje všetkým dotknutým občanom za nepríjemnosti," uviedla Lajmonová.