Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

A. Danko pripúšťa odchod z čela NRSR, chce chodiť viac do regiónov

Na archívnej snímke predseda NR SR Andrej Danko. Foto: TASR - Jakub Kotian

Na poste šéfa Národnej rady SR by si vedel predstaviť šéfa klubu SNS Tibora Bernaťáka.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR a SNS Andrej Danko pripúšťa odchod z čela parlamentu, aby mohol viac chodiť za ľuďmi do regiónov. SNS chce dostať k väčšej politickej sile. Na poste šéfa Národnej rady (NR) SR by si vedel predstaviť šéfa klubu SNS Tibora Bernaťáka. Danko tiež odmieta spoluprácu s lídrami opozičných strán Igorom Matovičom (OĽaNO), Richardom Sulíkom (SaS) a Borisom Kollárom (Sme rodina).

"Ak si ľudia na Slovensku zvolia vládu Matovič, Sulík, Kollár, tak ja už budem radšej v politickom dôchodku," vyhlásil v rozhovore pre Plus jeden deň. Priznal, že uvažuje aj nad koncom na poste šéfa NR SR. "Chcem sa viac priblížiť ľuďom a pred voľbami ešte raz obehať regióny a požiadať ľudí v parlamentných voľbách o silnejší mandát. Na to musím mať čas. V tejto funkcii na to čas nie je," vysvetlil Danko.

Jeho ambíciou je uspieť s SNS "tak, ako sa SNS v histórii nepodarilo". "Chcem dostať SNS k väčšej politickej sile a nevylučujem aj to, že svoje miesto v nejakom blízkom období ponúknem," uviedol Danko pre Plus jeden deň. Post predsedu NR SR by podľa vlastných slov prenechal Bernaťákovi. "A ja sa skúsim ako predseda SNS viac venovať programu, regiónom," doplnil.

Danko tiež povedal, že SNS čaká s predstavením svojho prezidentského kandidáta na Smer-SD. "SNS má právo na relevantného kandidáta v prvom kole. Otázka, či to prehodnotiť, príde v druhom kole. To, že sme v koalícii, neznamená, že sme sa zlúčili. Aj SNS má svoju ambíciu tak v komunálnych voľbách, ako aj prezidentských. Keďže sme sa v koalícii nedohodli na jednom kandidátovi, máme voľné ruky. Dôležité je, koho postaví Smer a na základe toho sa rozhodneme," poznamenal.

V tejto chvíli podľa vlastných slov neuvažuje, že by on kandidoval za prezidenta SR. "Chcem ešte s SNS uspieť ako predseda politickej strany v najbližších parlamentných voľbách. Nemám guľu, čo ako dopadne. Nie som k žiadnej stoličke priviazaný a som pripravený na akékoľvek rozhodnutia," povedal Danko. Nazdáva sa, že toho, koho SNS nominuje, čaká kanonáda lží a útokov. "Ešte sme sa nerozhodli, kto bude ten asfaltový holub, do ktorého budú páliť od rána do večera, a mne sa ním nechce byť," doplnil.