Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Andrej Danko vyzýva ľudí, aby chodili voliť

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko (SNS). Foto: TASR - Martin Baumann

Danko zároveň vyzýva mladých ľudí, aby vstúpili do politiky, ak chcú meniť veci.

Bratislava 23. decembra (TASR) - Predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko vyzýva ľudí, aby išli voliť najmä v budúcoročných eurovoľbách, ale aj v prezidentských voľbách. Trvá na tom, že SNS postaví svojho prezidentského kandidáta. Pokiaľ by predsedníctvo SNS vybralo jeho, pôjde o technickú kandidatúru. Dankov cieľ je totiž potiahnuť SNS ďalej a po parlamentných voľbách 2020 byť vo vláde silnejšia.

"Ak by predsedníctvo o mne rozhodlo, moja účasť bude technická. Môj cieľ je byť úspešný v roku 2020 a potiahnuť stranu ďalej. Moja ambícia je, aby nielen SNS obhájila, ale aby mala vo vláde väčší vplyv," vyhlásil v diskusnej relácii TA3 V politike.

Danko si tiež želá, aby v parlamentných voľbách, ktoré majú byť v roku 2020, ľudia nevolili šéfa Sme rodina Borisa Kollára, lídra OĽaNO Igora Matoviča a predsedu SaS Richarda Sulíka. Šéf SNS trvá na tom, že voči súčasnej vláde neexistuje alternatíva, s Richardom Sulíkom vylučuje aj kávu. "Nemá to zmysel," vyhlásil.

Danko zároveň vyzýva mladých ľudí, aby vstúpili do politiky, ak chcú meniť veci. "Kto viete, že by ste to robili lepšie, choďte. Chcite mať zodpovednosť a potom rozhodujte. Demonštrácie sú prejavom vôle, ale nemali by byť dôvodom na zmenu vlády," doplnil.

Zopakoval, že v niektorých veciach sa chce inšpirovať maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Myslí napríklad podporu športu a kultúry, pozdáva sa mu aj nižšia daň z príjmu či vyplácanie dávky v nezamestnanosti cez obce. "Áno, sú veci, v ktorých to Orbán preháňa, ale má aj inšpiratívne nápady," doplnil.

Danko si zároveň myslí, že by sa štát mal zaoberať kontrolou médií. "Médiá by mali byť nezávislé od sponzorov, štátu a mať rovnaké pravidlá, a tie má nastaviť štát," uviedol s tým, že hovorí o rovnakých pravidlách pre digitálne médiá.

Šéf parlamentu vyzdvihol viaceré opatrenia, ktoré tento rok prešli, spomenul napríklad zmeny v zákone o politických stranách či rekreačné poukazy. Opätovne sa zastával osobitného odvodu pre obchodné reťazce.

Pellegrini: Fico neodstúpil pre tlak



Predseda vlády a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini si vie predstaviť, že by bol premiérom aj po parlamentných voľbách 2020. "Pokiaľ si to budú želať občania, bude ma podporovať strana, budem mať na to zdravie a vitalitu, budem sa snažiť robiť si svoju prácu," povedal v diskusnej relácii TA3 V politike Pellegrini.

Zároveň uviedol, že v budúcoročných eurovoľbách podľa neho šéf Smeru-SD Robert Fico nebude kandidovať za europoslanca.

Šéf exekutívy zároveň odmietol reči o sporoch s expremiérom a šéfom Smeru-SD Ficom. "S Robertom Ficom máme dobré vzťahy. Nepociťujem žiadne pnutie, mám voľné ruky, nikomu sa nemusím zodpovedať. Medzi mnou a predsedom Ficom nie sú žiadne konflikty, nie je pravda, že po sebe kričíme, že sme mali mať potýčku," vyhlásil Pellegrini.

Smer-SD je podľa jeho slov v dobrej kondícii a má podľa neho šancu opäť vyhrať parlamentné voľby a zostavovať ďalšiu vládu. Podľa Pellegriniho je logické, že ak Smer-SD voľby vyhrá, za rokovacím stolom o zostavovaní novej vlády budú sedieť predsedovia strán, ktoré by do koalície chceli vstúpiť.

Premiér hodnotil rok 2018 a avizoval kroky na ten budúci. "Pre Slovensko bol rok 2018 veľmi úspešným rokom. Myslím si, že sa situácia v spoločnosti upokojila, stabilizovala, problémy sa postupne riešia," zhrnul.

Pripomenul vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a odchod vtedajšieho premiéra Fica. Podľa Pellegriniho Fico nerezignoval pre tlak, ale "zo zodpovednosti za stabilitu a pokoj v spoločnosti". Predčasné voľby by podľa premiéra nepomohli.

Pellegrini poukázal, že Slovensko prosperuje, má najnižšiu nezamestnanosť a prvýkrát v histórii vyrovnaný rozpočet. Dodal, že jeho vláda chce ďalej prichádzať s opatreniami na zlepšenie životnej úrovne ľudí. Smer-SD podľa Pellegriniho chce ďalej podporovať seniorov.

"Je na nás, aby sme im zabezpečili dôstojnú starobu," povedal s tým, že by sa im mal zdvojnásobiť vianočný dôchodok, z ktorého by mohol vzniknúť 13. dôchodok. Rovnako chcú podporovať mladé rodiny. Pellegrini pripomenul možnosť predĺžiť obdobie poberania materského alebo zvýšiť rodičovský príspevok. Spomína aj potrebu novej špičkovej nemocnice v Bratislave.

Bugár chváli Pellegriniho za snahu o kompromisy



Predseda koaličnej strany Most-Híd sa chce v prezidentských voľbách dostať do druhého kola. Jeho názor by podľa jeho slov mohli zmeniť len závažné okolnosti, medzi ktoré však nepatrí prípadná kandidatúra ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD).

Ohľadom svojho nástupcu na čele strany v prípade jeho zvolenia za prezidenta uviedol, že určite pôjde o niekoho, koho občania SR poznajú. Svojej funkcie sa pred prezidentskými voľbami nevzdá. Nadstraníckym sa totiž podľa neho človek nestáva tak, že sa zriekne strany, ale tým, že bude reprezentovať všetkých ľudí.

O protestoch, ktoré nasledovali po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, si Bugár myslí, že boli pre spoločnosť potrebné. Organizátorov protestov pochválil za to, že na ne nepozývali politikov. Podľa neho sa však už verejnosť aj niektorí opoziční politici poučili, že by ľudí nemali súdiť pred tým, ako sa ukážu.

"Keď pán Lučanský sa stal prezidentom policajného zboru, hovorilo sa, že je to Kaliňákov človek. Dnes? Aj média ho chvália," poznamenal.

Čo sa týka zmeny na poste premiéra, vníma, že rétorika súčasného premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) je iná ako jeho predchodcu Roberta Fica (Smer-SD). Fico bol podľa neho skúsenejší, Pellegrini zase viac hľadá kompromis, čo Bugár hodnotí pozitívne. Priznal však, že niektoré rozhodnutia sa vzhľadom na to, že premiér a predseda najsilnejšej koaličnej strany už nie sú tá istá osoba, prijímajú "trochu komplikovanejšie".

Zásadné problémy v koalícii Bugár nevníma. Čo sa týka zastropovania dôchodkov, Most-Híd má iný názor ako Smer-SD.

"Ja si nemyslím, že toto je sociálna citlivosť. Ale ak sú o tom presvedčení, nech sa páči. Kvôli tomuto vláda nepadne," konštatoval Bugár. Nemyslí si tiež, že sú nebezpečné rozdielne názory predsedníčky parlamentného zahraničného výboru Kataríny Cséfalvayovej a niektorých poslancov za SNS. Stret na ministerstve obrany bol podľa neho tvrdší a napriek tomu sa vyriešil.

Koaliční partneri sa tiež zatiaľ nezhodli na vyhlásení Národnej rady SR na podporu Poľska a Maďarska v spore s EÚ. Bugár podľa svojich slov súhlasí, že EÚ musí rokovať, kým je ešte možnosť. Vníma napríklad, že Poľsko na základe tlaku od EÚ niektoré veci zmenilo. "Môžeme hovoriť o tom, akým spôsobom riešiť tieto spory, ale prijať konkrétne vyhlásenie proti EÚ na podporu konkrétnych krajín, nie je správne," odkazuje Bugár. Vstupom do EÚ sa totiž krajiny zaviazali dodržiavať určité pravidlá.

Remišovej je ľúto, že za prezidenta nekandiduje Kiska



Formálne sa vymenil premiér, ale kultúra ostala rovnaká. Takto v nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike zhodnotila rok 2018 predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová, ktorá zároveň potvrdila, že nebude kandidovať do Európskeho parlamentu. O ďalších menách hovoriť nechcela, má ísť však o ľudí, ktorí vedia spolupracovať.

Vo vláde podľa Remišovej stále nie je politická vôľa na skutočný boj proti korupcii. Prekáža jej napríklad, že vláda neprijala návrh na zaisťovania majetku.

"Napriek tomu, že vládni politici dlho hovorili, že všetko je to v poriadku, ukázalo sa, že Ladislav Bašternák je vinný. Bolo mu však umožnené prepísať svoj majetok na manželku a ďalšie osoby. Táto situácia je práve kvôli tomu, že vládna koalícia blokuje dôležité zákony," konštatovala.

Remišová zopakovala postoj OĽaNO ohľadom prezidentského kandidáta. Robert Mistrík, Zuzana Čaputová a František Mikloško by sa podľa hnutia mali dohodnúť. "Osobne by som uprednostnila kandidáta, ktorý nekandiduje preto, aby robil reklamu strane," poznamenala. Je jej ľúto, že nebude kandidovať súčasný prezident Andrej Kiska. Dalo by sa tak podľa nej vyhnúť neistému výsledku.

Ak by bolo OĽaNO súčasťou vlády, podľa Remišovej by nevadilo, že ich partneri budú mať na niektoré otázky rozličné názory. Súboj myšlienok v rámci koalície je podľa nej dobrý, "Nás nebudú spájať kšefty, ale budeme hľadať to najlepšie riešenie pre Slovensko," prisľúbila.


Podľa Sulíka nie je na Slovensku možná politická zmena bez SaS




Budúca vládna koalícia by mala byť čo možno najužšia, vyhlásil poslanec Európskeho parlamentu (EP) a predseda strany SaS Richard Sulík v diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Myslí si, že bez toho, aby SaS bola vo vláde, zmeny v štáte nenastanú.

"Pripravujeme sa na prebratie zodpovednosti za našu krajinu. Ja som sa rozhodol opätovne nekandidovať do EP. Naopak, budem kandidovať na predsedu strany," priblížil Sulík s dôvetkom, že SaS má všetky predpoklady, skúsenosti, ľudí, program aj zázemie na prebratie politickej moci na Slovensku. Viackrát zdôraznil, že ak chcú Slováci politickú zmenu, bez SaS "to nepôjde".

Sulík však tvrdí, že na zmenu bude potrebovať aj partnerov. "Nehovorím, že len my to dokážeme. Práveže budeme našich opozičných kolegov potrebovať v nejakej rozumnej zmysluplnej koalícii. Máme síce snahu, aby tých koaličných partnerov bolo menej, no ale na druhej strane je nám úplne jasné, že nejaká koalícia to bude," vysvetlil.

Za najdôležitejšie považuje to, aby sa na vládnom programe koalícia dohodla a následne dodržiavala dohody, ktoré uzavrie.

Taktiež poukázal na to, že do ulíc v roku 2018 vyšlo veľa Slovákov, ktorí žiadali zmenu v politike, ale keďže nebol dostatok poslancov, ktorí by odhlasovali predčasné voľby, takýto výsledok parlamentnej demokracie rešpektuje.

Sulík komentoval aj štátny rozpočet na rok 2019. Podľa jeho vyjadrenia je to, že bude po prvý raz vyrovnaný, dobrou správou. Pozitívne však nevníma to, že minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) "rekordne pozvyšoval dane". Taktiež kritizoval zvýšenie dane o 2,5 percenta. Avizoval, že toto opatrenie by vo vláde "zrušil ako jednu z prvých vecí", pretože sa podľa Sulíka dotkne práve "tých najchudobnejších".

Taktiež komentoval niektoré zo sociálnych opatrení, ako napríklad obedy zadarmo. "To, čo by sme spravili my, je, že by sme o 24 eur zvýšili daňový bonus rodičom. Oni si rozhodnú, či im kúpia obed alebo čižmy na zimu," uviedol. Nepáči sa mu ani to, že Slovensko dováža pracovnú silu zo zahraničia, zatiaľ čo "inžinieri a lekári" odchádzajú za hranice.

Členstvo v Európskej únii je podľa Sulíka "kľúčový záujem Slovenska". Podľa europoslanca na nej však treba zmeniť to, čo dobre nefunguje. Rusko Sulík vníma "ako politickú hrozbu pre Slovensko, nie ako bezpečnostnú hrozbu". Taktiež sa mu nepáči, že svoje sídlo majú na Slovensku Noční vlci.

Kollár nemá problém rokovať s hocikým



Ak by strana Sme rodina uspela v parlamentných voľbách, jej predseda a poslanec Národnej rady SR Boris Kollár by sa "nevymedzoval a rokoval by s každým", kto by ho na rokovanie o zostavení budúcej vlády pozval.

"V prvom rade sa budem snažiť dostať do parlamentu s našim hnutím opäť v roku 2020. Ak by sme sa tam dostali a budem mať to právo rokovať s ostatnými politickými stranami, ja dnes neviem, kto tam bude... Ja sa nevymedzujem voči nikomu. Budem rokovať s každým, pretože každá politická strana, nech je akákoľvek, dostala politický mandát od ľudí, od voličov. A ja nemôžem dehonestovať 150 000, 300 000 voličov," zdôraznil Kollár.

Nevie si však predstaviť, že by "sedel vo vláde" s ľuďmi, ktorí v súčasnosti reprezentujú koaličnú stranu Smer-SD. Neodmietol by, ani keby ho vyzval na rokovanie Marian Kotleba (ĽSNS), ale tiež dodal, že sa "s ním nehrnie do vlády".

Za nárastom preferencií, na ktoré poukázal posledný prieskum agentúry AKO, vidí Kollár to, že sa strana snaží budovať si dôveru naprieč celým politickým spektrom". "Ľudia vidia, že sme ich neoklamali," zdôraznil. Pri komentovaní udalostí z roku 2018 skonštatoval, že rešpektuje to, že nedošlo k predčasným parlamentným voľbám. Ako však dodal, "cíti, že v slovenskom národe sa niečo zlomilo".

Negatívne sa vymedzil voči ministrovi zahraničia Miroslavovi Lajčákovi (nominant Smer-SD), ktorého kritizoval za migračný pakt. Otvorene taktiež podporil kandidatúru Milana Krajniaka (Sme Rodina), ktorého by považoval za lepšieho prezidenta v porovnaní s Lajčákom pretože mu podľa Kollára "záleží na ľuďoch a nie na svojej kariére".

"Je konzistentný, je to konzervatívec, ktorý v prvom rade pozerá na slovenskú rodinu. Snaží sa ľuďom pomáhať," poznamenal Kollár na adresu Krajniaka.

Na margo nadchádzajúcich volieb do Európskeho parlamentu Kollár zdôraznil, že nemá osobnú ambíciu kandidovať. Myslí si, že Slovensko má svoje "ukotvenie na západe". Od budúcich eurovolieb očakáva, že prinesú "viacero normálnych politických strán". "Musíme sa vrátiť ku koreňom. Musíme sa vrátiť k našej židovsko-kresťanskej tradícii, k civilizačným hodnotám. Musíme chrániť rodiny, deti, musíme chrániť naše národné štáty. Toto je pre nás prioritou," dodal.