Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Premiér: Prezident by do ukončenia mandátu mal pôsobiť nadstranícky

Na archívnej snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska, vľavo predseda vlády SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Michal Svítok

Pellegrini by privítal, keby A. Kiska vysvetlil financovanie svojej kampane v Národnej rade (NR) SR.

Bratislava 19. mája (TASR) – Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) berie na vedomie rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku nekandidovať v ďalších prezidentských voľbách. Až do ukončenia terajšieho mandátu od neho vo funkcii očakáva nadstranícky postoj. Privítal by, keby prezident vysvetlil financovanie svojej kampane v Národnej rade (NR) SR. Predseda vlády to vyhlásil v sobotnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

"Beriem na vedomie rozhodnutie pána prezidenta nekandidovať viac na túto pozíciu," povedal premiér, podľa ktorého tým Kiska uvoľnil priestor pre relevantné politické strany, ktoré dovtedy čakali na jeho rozhodnutie. "Teraz asi začne súťaž o to, kto postaví lepšieho kandidáta," myslí si Pellegrini s tým, že Smer-SD chce podporiť dobrého kandidáta, ale vnútrostranícka debata o ňom ešte neprebehla.

Ako predseda vlády chce sledovať ďalšie kroky súčasného prezidenta. "Chcem pripomenúť, že prezident je ešte stále do budúceho roka hlava štátu a mal by pôsobiť nadstranícky," uviedol premiér, ktorý bude rešpektovať, ak sa v ďalších parlamentných voľbách Kiska zapojí do politického súboja, na čo má čas po skončení mandátu. Vzhľadom na Kiskove názory prezentované tento týždeň v médiách má Pellegrini pocit, "akoby už prezident opustil prezidentský úrad a začal rozširovať rady politikov".

V súvislosti s financovaním predchádzajúcej prezidentskej kampane si premiér myslí, že je to otázka, ktorá by mala zaujímať celú verejnosť. Pripomenul, že pri pochybnostiach o jeho byte išiel dobrovoľne na parlamentný výbor a ukázal všetky potrebné dokumenty, aby situáciu vysvetlil. "Rovnakým spôsobom by mohol zareagovať aj pán prezident," tvrdí Pellegrini, podľa ktorého, ak sa chce Kiska v budúcnosti postaviť na čelo nejakej politickej strany alebo iným spôsobom pôsobiť v politike, mal by tieto záležitosti vysvetliť.

"Ja by som privítal, keby pán prezident, tak ako som ja išiel vysvetľovať pochybnosti o svojom bývaní, tieto pochybnosti vyvrátil nie tým, že jeho hovorca bude odkazovať dvojvetové reakcie bývalému premiérovi, ale keby pán prezident takisto prišiel do Národnej rady, zverejnil všetky dokumenty, verejne vysvetlil či bolo, alebo nebolo pochybené. Týmto by najlepšie zo seba zmyl závažné podozrenia, ktoré dnes na hlave štátu viaznu," uzavrel premiér.