Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Fico očakáva, že Lajčák sám oznámi pokračovanie vo funkcii ministra

Robert Fico (v strede) a minister Miroslav Lajčák. Foto: FOTO TASR - Dano Veselský

Verí, že v krátkom čase to potvrdí vo svojom oznámení verejnosti aj Lajčák.

Bratislava 6. decembra (TASR) – Vyriešenie situácie týkajúcej sa demisie Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) je iba na samotnom ministrovi. V diskusnej relácii TV Pravda to uviedol predseda najsilnejšej vládnej strany Smer-SD Robert Fico. "Myslím si, že pán minister chce naďalej pracovať vo svojej funkcii," povedal Fico.

Verí, že v krátkom čase to potvrdí vo svojom oznámení verejnosti aj Lajčák. Predseda Smeru-SD priznáva, že z ústavného pohľadu to šéf diplomacie skomplikoval tým, že sám podal demisiu, no myslí si, že takýmto oznámením by minister mohol celú záležitosť a chaos okolo demisie definitívne uzavrieť.

"Aj keď je to na hrane, vieme si predstaviť, že jasne povie, že podanie demisie bolo prejavom nesúhlasu s uznesením Národnej rady SR odmietajúcim migračný pakt OSN a že chce naďalej pracovať v pozícii ministra slovenskej diplomacie," rozviedol Fico. Zdôraznil, že iné náznaky riešenia, vrátanie prezidentom proklamovaného ponechania si času na rozmyslenie, či prijme, alebo neprijme demisiu, sú irelevantné.

"Prezident nemá v tejto situácii žiadne oprávnenia. Ak raz dostane demisiu ako vyjadrenie subjektívnej vôle, tak to môže nanajvýš zobrať na vedomie. Nechápem, o akom čase hovorí, čo chce riešiť. Jediný, kto môže povedať, či chce, alebo nechce pracovať, je Miro Lajčák," zdôraznil Fico.

Expremiér je presvedčený, že Smeru-SD sa podarí dosiahnuť to, čo strana chcela. "V prvom rade sme jasne deklarovali, že je potrebné definitívne odmietnuť marrákešsky pakt, ktorý je veľmi zlý a pre Slovensko nebezpečný, a tiež, že chceme, aby ministrom zahraničia zostal Miroslav Lajčák. Zdá sa, že sa oba ciele podarí naplniť," dodal.

Fico zároveň vylúčil, že by špekulácie okolo jeho prípadného postupu na čelo rezortu diplomacie mali reálny základ. "Nikdy táto téma nebola aktuálna, hovorili o tom len novinári," vyhlásil.