Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Most-Híd: Je v našom záujme, aby sa orgány v kauze únosu rozhýbali

Trinh Xuan Thanh, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa berlínskych vyšetrovateľov niet o použití slovenského vládneho stroja pri únose takmer žiadnych pochybností.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Nikto nemôže pochybovať o tom, že ak by sa podozrenia aktívnej účasti Slovenskej republiky na únose vietnamského občana potvrdili, znamenalo by to pre nás nemalé komplikácie na úrovni medzinárodných vzťahov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa koaličnej strany Most-Híd Klára Debnár v odpovedi na otázku, ako vníma vyjadrenie z Berlína, že obeť únosu opustila schengenský priestor a vrátila sa do vlasti v slovenskom vládnom lietadle.

"Je našim spoločným záujmom, aby sa orgány činné v trestnom konaní okamžite rozhýbali, aby v spolupráci s nemeckými orgánmi celý prípad vyšetrili a zistili, či došlo k pochybeniu, zneužitiu alebo bol spáchaný trestný čin," tvrdí Most-Híd. Do samotného vyšetrenia prípadu je podľa strany potrebná zdržanlivosť ústavných činiteľov, "lebo SR škodia aj nepodložené tvrdenia".


Krajinský kriminálny úrad v Berlíne predpokladá podľa správy mienkotvorného denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), že obeť únosu opustila schengenský priestor a vrátila sa do vlasti v slovenskom vládnom lietadle. Podľa berlínskych vyšetrovateľov niet o použití slovenského vládneho stroja pri únose "takmer žiadnych pochybností", cituje FAZ z ich správy.

Kriminalisti v nej poukazujú na stretnutie vietnamského ministra vnútra To Lama a vtedajšieho slovenského ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktoré podľa ich názoru "malo jediný účel", a to "pána Trinha relatívne bezproblémovo dostať zo schengenského priestoru a do Vietnamu".

Kaliňák v reakcii uviedol, že v zozname cestujúcich v slovenskom vládnom špeciáli, ktorý poskytli vietnamské úrady, nebolo meno trestne stíhaného občana Vietnamu, lietadlom nebol prevážaný žiaden ležiaci pacient ani spútaný alebo inak obmedzovaný človek a všetky osoby mali diplomatický pas. "Zaujíma ma však otázka, že ak nemecké úrady, ako tvrdia, skutočne pátrali po občanovi Vietnamu, prečo jeho meno nebolo vložené do schengenského informačného systému, ktorý upozorňuje ostatné krajiny na hľadanú podozrivú osobu?" pýtal sa v stručnom stanovisku Kaliňák.