Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

J.DUBOVCOVÁ: MS SR by malo sprístupniť zoznam preťažených súdov

Jana Dubovcová Foto: TASR/Martin Baumann
Ľudovít Kaník Foto: TASR/Michal Svítok

Ministerstvo spravodlivosti na koncepcii rozvoja súdnictva pracuje, mala by byť pripravená v I. polroku budúceho roka,reagovala hovorkyňa rezortu spravodlivosti.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR by malo vypracovať a verejnosti sprístupniť zoznam preťažených súdov.



Na tieto súdy by potom malo prioritne nasmerovať zdroje, aby mohlo prísť k ich materiálnemu aj personálnemu posilneniu. Rezort by mal vypracovať aj dlhodobú koncepciu rozvoja súdnictva a informovať o konkrétnych opatreniach na zníženie prieťahov. Na dnešnej tlačovej konferencii venovanej prieťahom v súdnom konaní to povedala verejná ochrankyňa ľudských práv Jana Dubovcová.

Úrad ombudsmanky vypracoval správu o zbytočných prieťahoch v súdnom konaní v Slovenskej republike, v ktorej analyzuje príčiny prieťahov na súdoch v prípadoch podnetov, ktoré úrad dostal v rokoch 2008 až 2011. "V tejto správe sú uvedené príčiny, ktoré zistila verejná ochrankyňa práv zo spisov z činnosti za roky 2008 až 2011 a taktiež z podkladov, ktoré sme dostali od Ústavného súdu SR, ktorý robí projekt na túto tému a pravidelne ho vyhodnocuje. Dostali sme podklady za roky 2009 až 2011," povedala Dubovcová.

Úrad analyzoval takmer štyri stovky spisov, pri ktorých sa zistili prieťahy v súdnom konaní. "Príčiny prieťahov v súdnom konaní, tak ako ich uvádzajú predsedovia súdov, spočívajú vo vysokom nápade vecí na súdy a nedostatočnej obsadenosti súdov. Naším prešetrovaním sme zistili aj iné príčiny, napríklad nedostatočnú organizáciu práce na súde, alebo zavinené konanie sudcu, ktorý spôsobil prieťahy v súdnom konaní," povedala Dubovcová.

V týchto prípadoch chce obudsmanka využívať svoju právomoc, upozorňovať súdy na prieťahy zavinené zlou organizáciou práce, prípadne konaním sudcu. Ak nenastane náprava, bude Dubovcová iniciovať disciplinárne konanie voči sudcovi. Doteraz takýto postup nebol obvyklý. "Môj predchodca nepodal ani jeden návrh na disciplinárne konanie voči sudcovi," poznamenala Dubovcová.



Prieťahy sú však často spôsobené aj objektívnymi príčinami. preto by mal rezort spravodlivosti sprístupniť verejnosti zoznamy preťažených súdov a zároveň začať presúvať zdroje tak, aby tieto súdy mohli prijať opatrenia na zrýchlenie konania. "Často sú problémy s tým, že nie je dostatočný počet súdnych znalcov," povedala ombudsmanka, podľa ktorej by malo ministerstvo spravodlivosti doplniť zoznam súdnych znalcov. Niektorí znalci podľa nej nedodávajú posudky včas zo subjektívnych dôvodov, vtedy môže prebehnúť disciplinárne konanie voči znalcom.

Z dlhodobého hľadiska je podľa nej potrebné vypracovať koncepciu rozvoja súdnictva, keďže aktuálne často nová vláda ruší opatrenia tej predchádzajúcej a súdnictvo stagnuje. Gesciu nad prípravou koncepcie by malo mať MS SR, zapojiť by sa mali aj súdy, sudcovské organizácie a iné inštitúcie.

Správu o zbytočných prieťahoch v súdnom konaní ombudsmanka predloží Národnej rade SR ako súčasť riadnej správy o svojej činnosti.

"Ministerstvo spravodlivosti na koncepcii rozvoja súdnictva pracuje, mala by byť pripravená v I. polroku budúceho roka," reagovala pre TASR hovorkyňa rezortu spravodlivosti Jana Zlatohlávková. Jednou z dôležitých priorít ministerstva je podľa nej aj odstraňovanie prieťahov v súdnom konaní. "Ministerstvo má k dispozícii štatistiky zo súdov, podľa ktorých môžeme povedať, že najvyťaženejšie sú spravidla okresné súdy v sídle kraja," poznamenala. Pripomenula, že ministerstvo pripravuje rekodifikáciu občianskeho súdneho poriadku. "Pracujeme na elektronizácii justície a celom rade ďalších opatrení, ktoré môžu znížiť súdne prieťahy," dodala.

Návrh SDKÚ-DS na exekuovanie sociálnych dávok je protiústavný


Návrh SDKÚ-DS exekuovať časť sociálnych dávok v prípade, že ich poberateľ spáchal priestupok a nezaplatil pokutu, je podľa názoru obmudsmanky Jany Dubovcovej v rozpore s ústavou. "Pokiaľ by sa dávky, ktoré sú určené ako minimum na prežitie určitého človeka exekuovali, to je neprípustné a myslím si, že takýto zákon by nemal byť v Národnej rade SR poslancami odhlasovaný. A ak by aj bol, tak by pravdepodobne skončil na ústavnom súde," vyhlásila dnes Dubovcová, ktorá bola v minulom volebnom období členkou poslaneckého klubu SDKÚ-DS.

Dodala, že exekúcia minimálnych peňazí určených na prežitie sociálne odkázaného občana je podľa nej v rozpore aj s pravidlami demokracie a právneho štátu. Na presadenie donucovacej moci štátu sú podľa nej v týchto prípadoch vhodné iné prostriedky, napríklad alternatívne tresty.

Poslanci SDKÚ-DS Pavol Frešo, Ľudovít Kaník a Viliam Novotný začiatkom októbra predstavili návrh novely zákona o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti, ktorý mal umožniť exekútorom siahnuť až na dve tretiny dávky v hmotnej núdzi v prípade, že poberateľ nezaplatil pokutu za spáchaný priestupok. Cieľom bolo vyriešiť stav, keď sa sociálne odkázaní poberatelia dávok vyhýbajú plateniu pokút a štát si ich nie je schopný vymôcť exekúciou.

"Myslím si, že treba hľadať iné prostriedky na to, aby aj občania v hmotnej núdzi dodržiavali pravidlá, ktoré štát určuje. Donucovacia moc štátu musí platiť aj na týchto ľudí. Určite pokutami, alebo braním finančných prostriedkov nezískate žiadny efekt, keď ich ukladáte človeku, ktorý peniaze nemá," dodala. Riešením je podľa nej ukladanie alternatívnych trestov, napríklad v podobe práce pre obec a podobne. "Možnosť ukladať alternatívne tresty podľa mňa už existuje a ak nie je dostatočná, treba ju doplniť a rozšíriť," uzavrela Dubovcová.

"Súhlasím s pani Dubovcovou v tom, že kľúčové sú alternatívne tresty, možnosť odpracovať pokutu, alebo spôsobenú škodu. Možnosť exekuovať časť sociálnych dávok je myslená ako doplňujúca sankcia, ktorá má všetkých upozorniť na to, že nikto nie je imúnny voči trestu za páchanie priestupkov," reagoval na Dubovcovej slová Kaník. Dodal, že otázka exekúcií sociálnych dávok bude na programe rokovania parlamentu až v decembri, predkladatelia ešte môžu diskutovať s odborníkmi o tom, či je toto opatrenie v súlade s ústavou a eventuálne túto časť novely vypustiť. Zároveň upozornil na druhú novelu z dielne SDKÚ-DS, ktorá rieši aj otázku alternatívnych trestov. Trojica poslancov Frešo, Kaník, Novotný totiž podala do parlamentu návrh novely zákona o priestupkoch, ktorý okrem zníženia hranice trestnej zodpovednosti na štrnásť rokov rieši aj zvýšenie vymáhateľnosti alternatívnych trestov.

Novela počíta s tým, že ak si priestupca nesplní povinnosť vykonať verejnoprospešné práce, stanoví sa povinnosť správneho orgánu uložiť náhradnú lehotu na ich vykonanie, ktorá však musí začať plynúť najneskôr do 60 dní od uplynutí pôvodnej lehoty. Výška sankcie sa mala pritom dvojnásobne zvýšiť. Ak priestupca verejnoprospešné práce nevykoná ani potom, sankcia sa mala zvýšiť trojnásobne.

V prípade, že ani tak si vinník povinnosť nesplní, jeho konanie malo byť brané ako trestný čin marenia výkonu úradného rozhodnutia. Za ten môže byť podľa trestného zákona potrestaný odňatím slobody na jeden až päť rokov. "Táto navrhovaná právna úprava má motivovať páchateľov priestupkov k tomu, aby sa namiesto vyhýbania plnenia povinností, ktoré im vyplávajú zo sankcií, im podrobili, keďže v opačnom prípade im hrozí trest odňatia slobody, keďže toto protiprávne konanie je už klasifikované ako trestný čin a nie priestupok," vysvetlili predkladatelia novely.

Novela zákona o priestupkoch je aktuálne v parlamente v prvom čítaní, mávrhom novely zákona o exekútoroch sa bude parlament zaoberať na nasledujúcej schôdzi parlamentu.