Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra a UNHCR budú spolupracovať pri pomoci utečencom

Na snímke utečenkyne prichádzajú s deťmi do krízového centra pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny v Košiciach 8. mája 2022. Foto: TASR - František Iván

Štátny tajomník MV SR a riaditeľ Migračného úradu MV SR Ján Orlovský informovali o pripravovaných krokoch na zvládnutie prípadnej ďalšej vlny prílevu cudzincov z Ukrajiny alebo iných štátov.

Bratislava 9. februára (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR ako riadiaci orgán migračnej krízy na Slovensku a Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) majú záujem naďalej spolupracovať pri poskytovaní pomoci utečencom. Na stretnutí na pôde rezortu vnútra to v stredu (8. 2.) potvrdili štátny tajomník ministerstva Ľubomír Šablica a riaditeľka kancelárie UNHCR na Slovensku Danijela Popovic-Efendic. TASR o tom informoval tlačový odbor MV SR. Hlavnou témou rokovania boli humanitárne dôsledky vojny Ruska proti Ukrajine a situácia po zemetrasení na turecko-sýrskom pohraničí.

Rezort zintenzívnil spoluprácu s UNHCR minulý rok po začiatku vojny na Ukrajine. "Spoločným cieľom je snaha zabezpečiť pomoc a podporu ľudom, ktorí sa v dôsledku konfliktu za našimi hranicami ocitli na území Slovenskej republiky," priblížil tlačový odbor. Štátny tajomník MV SR poďakoval za poskytnuté prostriedky a aktivity, ktorými UNHCR pomohol pri zvládaní tejto krízovej situácie.

Riaditeľka kancelárie UNHCR na Slovensku ocenila solidaritu Slovenskej republiky a jej úsilie pri poskytovaní pomoci odídencom z Ukrajiny, ako aj promptné vyslanie záchranárskeho tímu hasičov a horských záchranárov do Turecka. Zároveň vyzdvihla doterajšiu spoluprácu so zložkami a útvarmi ministerstva vnútra pri riešení utečeneckej krízy.

Štátny tajomník MV SR a riaditeľ Migračného úradu MV SR Ján Orlovský informovali o pripravovaných krokoch na zvládnutie prípadnej ďalšej vlny prílevu cudzincov z Ukrajiny alebo iných štátov. Témou rokovania bola tiež príprava podujatia, na ktorom UNHCR predstaví aktualizovaný tzv. Regional Response Plan. Ide o akčný plán aktivít, ktoré zastrešuje kancelária UNHCR na Slovensku.