Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Mimovládky: Zdravotná starostlivosť pre bezdomovcov nie je prístupná

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mimovládne organizácie žiadajú zákonodarcov, aby v súlade s Ústavou SR zabezpečili dostupnosť plnej zdravotnej starostlivosti pre každého občana SR.

Bratislava 29. marca (TASR) - Mimovládne organizácie (MVO) pokračujú v svojpomocnom očkovaní ľudí bez domova v Bratislave a upozorňujú, že zdravotná starostlivosť pre väčšinu z nich nie je prístupná. Žiadajú preto zákonodarcov, aby v súlade s Ústavou SR zabezpečili dostupnosť plnej zdravotnej starostlivosti pre každého občana SR. Pod vyhlásenie sa podpísali organizácie Proti prúdu, Depaul, Kresťania v meste, Milosrdní bratia Domov sv. Jána z Boha Bratislava a Equita.

V poradí druhá očkovacia akcia tímu mimovládnych organizácií a lekárov - dobrovoľníkov z Nemocnice akademika L. Dérera na bratislavských Kramároch a Slovenskej zdravotníckej univerzity sa konala v polovici marca v Domove sv. Jána z Boha.

"Proti hepatitíde A bolo zaočkovaných 27 ľudí, ktorí by sa inak pre rôzne bariéry dostupnosti zdravotnej starostlivosti k tomuto ochrannému zákroku nedostali. Vo februári 2018 pri prvej očkovacej akcii na Zátiší v Bratislave bolo zaočkovaných 31 ľudí bez domova," uviedli mimovládky. Obidve očkovacie akcie boli zrealizované na základe občianskej dobrovoľnosti a hradené zo zdrojov MVO.

Chudoba a absencia domova podľa nich nevyhnutne vystavujú ľudí bez domova zvýšenému riziku nákazy a horšiemu priebehu ochorení. Systematické vylúčenie zo štandardnej a kontinuálnej zdravotnej starostlivosti spôsobuje, že títo ľudia sú v ohrození života oveľa častejšie ako bežná populácia, ktorá prístup k štandardnej zdravotnej starostlivosti má. "Priemerný dožitý vek ľudí bez domova nedosahuje ani 50 rokov," uvádzajú mimovládky.

Tie sa zaväzujú naďalej pokračovať v nízkoprahových preventívnych akciách, no zdôrazňujú, že tieto služby nedokážu nahrádzať štandardnú zdravotnú starostlivosť. Preto žiadajú zmeny v legislatíve, ktoré by zabezpečili prístup k plnej zdravotnej starostlivosti pre všetkých, aj tých najzraniteľnejších občanov.

"Momentálne situáciu monitorujeme a ak si to aplikačná prax vyžiada, sme otvorení diskusii k prípadným zmenám predovšetkým v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva, ale aj samosprávou, VÚC, ako aj organizáciami tretieho sektora," reagovala pre TASR hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.