Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Envirorezort chce výzvu na dekarbonizáciu nastaviť spolu s firmami

Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podpredseda vlády pre plán obnovy a odolnosti Peter Kmec pripomenul, že na projekty dekarbonizácie slovenského priemyslu je vyčlenených v rámci eurofondov vyše 600 miliónov eur.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 12. apríla (TASR) - Slovenské firmy, ktoré majú záujem uchádzať sa o prostriedky z plánu obnovy na dekarbonizáciu svojej výroby, sa môžu prihlásiť Ministerstvu životného prostredia (MŽP) SR. Na piatkovej tlačovej konferencii ich na to vyzvali podpredsedovia vlády SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a Peter Kmec (Hlas-SD). Taraba ako šéf envirorezortu vysvetlil, že práve s potenciálnymi uchádzačmi o prostriedky chce ministerstvo za okrúhlym stolom efektívne nastaviť podmienky výzvy.

"Dekarbonizácia slovenského priemyslu nesmie byť len o zavedení nových technológií, ktoré však zároveň spôsobia zdraženie výrobných procesov a ohrozia konkurencieschopnosť slovenských firiem. Preto chceme, aby sa nám firmy prihlásili a spolu s nimi chceme nastaviť transformáciu na zelenú ekonomiku, ktorá bude funkčná a prinesie aj efekt pre slovenskú ekonomiku," zdôraznil Taraba. Informoval, že prihlasovať sa firmy môžu prostredníctvom mailu špeciálne určeného na komunikáciu o dekarbonizácii.



Podpredseda vlády pre plán obnovy a odolnosti Peter Kmec pripomenul, že na projekty dekarbonizácie slovenského priemyslu je vyčlenených v rámci eurofondov vyše 600 miliónov eur, v súvislosti so zmenou vlastníckych pomerov v U.S. Steel sa uvoľnila približne polovica tejto sumy, ktorá bola pôvodne určená na dekarbonizáciu výroby v košických oceliarňach. Teraz sa o tieto prostriedky môžu uchádzať iné firmy v pripravovanej výzve. Kmec upozornil, že dobré nastavenie tejto výzvy je kľúčové aj na jej implementáciu. "Aby sme ju vedeli okamžite realizovať, pretože tu máme silný časový tlak, výzvu musíme zrealizovať do polovice roka 2026," dodal podpredseda vlády. Ohlásil tiež, že dve firmy pôsobiace na Slovensku už majú podpísané zmluvy na dekarbonizáciu svojej výroby, v oboch prípadoch ide o investíciu vo výške ôsmich miliónov eur.