Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

MŽP SR: Ak sa nezachovajú laboratóriá, rokovania o PKO nemajú zmysel

Pohľad na budovu Parku kultúry a oddychu na Nábreží arm. gen. L. Svobodu v Bratislave 8. februára 2011. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zástupca spoločnosti Henbury Development Ján Krnáč sa v utorok vyjadril, že zachovanie laboratórií je pre Henbury Development, ako aj pre ďalší rozvoj projektu nábrežia neakceptovateľné.

Bratislava 21. novembra (TASR) – Ak sa nezachovajú jedinečné laboratóriá Výskumného ústavu vodného hospodárstva (VÚVH) na mieste, kde sú dnes, nemá zmysel ďalej pokračovať v rokovaniach o záchrane Parku kultúry a oddychu (PKO).

Tvrdí to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, ktoré takto reagovalo na utorkové (20.11.) vyjadrenia spoločnosti Henbury Development. Tá zachovanie objektov laboratórií odmietla.

Podľa novej alternatívy záchrany PKO by sa VÚVH mal stať súčasťou developérskeho projektu a pozemky pod kultúrnym stánkom, ktorých vlastníkom je Henbury, by ostali mestu. Pozemky pod výskumným ústavom však patria štátu.

"Od začiatku zdôrazňujeme, že kauza PKO a situácia okolo nej je výlučne záležitosťou mesta a nijako sa netýka ministerstva životného prostredia. Napriek tomu rezort prejavil dobrú vôľu pod podmienkou, že ho prípadné riešenie nijako nezaťaží a bude garantovať bezproblémové fungovanie VÚVH, vrátane jeho jedinečných laboratórií na súčasnom mieste," povedal pre TASR hovorca zeleného rezortu Maroš Stano. Ak sa podľa neho mesto na takejto záruke s investorom nedohodne, ministerstvo nevidí dôvod v rokovaniach pokračovať.

hydrotechnické laboratóriá - model mosta Apollo v Bratislave.
Foto: TASR/Michal Svítok
Zástupca spoločnosti Ján Krnáč sa v utorok vyjadril, že zachovanie laboratórií je pre Henbury Development, ako aj pre ďalší rozvoj projektu nábrežia neakceptovateľné. Primátor Milan Ftáčnik dnes vyjadrenia spoločnosti komentovať nechcel. Môžu byť v konečnom dôsledku iné, keď dostanú oficiálny návrh, ktorý im pošle mesto," povedal pre TASR.

Mesto v uplynulých dňoch poslalo MŽP prvý návrh toho, ako sa by mohol riešiť problém s PKO. Minister Peter Žiga ho má teraz posúdiť a doplniť. Developér sa však ohradil, že také riešenie, aké mesto navrhuje, je pre neho mimoriadne nevýhodné. "Mesto totiž vo svojom návrhu žiada okrem zámeny pozemkov pod PKO aj zbúranie existujúcich a výstavbu nových administratívnych objektov pre VÚVH na náklady Henbury Development," vysvetlil v utorok zástupca spoločnosti Ján Krnáč.

Primátor Ftáčnik dnes reagoval, že spoločnosti by nemalo robiť problém zaplatiť zbúranie budovy. "Chceli búrať PKO za svoje peniaze. Teraz hovoria, že sú z toho prekvapení, to sa mi zdá neférové," poznamenal.

Spoločnosť sa tiež v utorok ohradila, že rokovania s mestom sa dosiaľ niesli iba v rovine ideí, pričom Henbury Development do dnešného dňa konkrétne parametre ponuky nemá k dispozícii. Primátor tvrdí, že v júni dostala spoločnosť priestorovú výmeru, teda vymedzenie toho, čo by malo slúžiť na developérsky projekt a o požiadavke zachovať vzácne laboratóriá ich vraj mesto oboznámilo. Opäť zopakoval, že je predčasné, aby sa k tomu spoločnosť vyjadrovala. "Najprv sa musíme dohodnúť s ministerstvom," dodal.

V máji, kedy nová alternatíva záchrany PKO vznikla, sa mesto s ministerstvom tiež dohodlo, že vznikne komisia odborníkov z rezortu životného prostredia, mesta a investora, ktorá projekt posúdi. Dnes Ftáčnik tvrdí, že komisia pravdepodobne nevznikne.

V návrhu ide o zámenu, pri ktorej takmer 15.600 m2 štátnych pozemkov, na ktorých stojí VÚVH, má dostať Henbury Development za svoje pozemky pod PKO o rozlohe vyše 19.300 m2. V návrhu sa však uvádza, že tá strana, ktorá by získala pozemky o väčšej výmere, doplatí tej druhej rozdiel v cene, ktorú stanoví znalecký posudok.  Platiť bude mesto, peniaze však na to nemá. "Môžeme pridať iný pozemok inde v meste," myslí si Ftáčnik.