Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

N.Blahová: Ak odvolajú Galka z čela výboru, postov sa vzdajú i ostatní

Na snímke poslankyňa Natália Blahová (SaS). Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa slov predsedníčky poslaneckého klubu SaS Natálie Blahovej sú takto predstavitelia SaS, OĽaNO a Sme rodina pripravení vyjadriť nesúhlas s mocenským postupom koalície.

Bratislava 13. februára (TASR) - Ak koalícia odvolá Ľubomíra Galka z čela Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti NBÚ, svojich postov sa na protest vzdajú aj ostatní predsedovia a podpredsedovia výborov z opozície. Pre TASR to uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

Podľa jej slov sú takto predstavitelia SaS, OĽaNO a Sme rodina pripravení vyjadriť nesúhlas s mocenským postupom koalície. Či k takémuto kroku vládne strany naozaj pristúpia, Blahová nevie. "Ale na grémiu bolo naznačené, že by v uznesení mohlo byť niečo také naformulované," dodala.

Väčšina pléna v utorok na návrh Petra Šucu (Smer-SD) odhlasovala, že sa bude v stredu (14.2.) popoludní zaoberať údajným zneužívaním Vojenského obranného spravodajstva (VOS) v prospech SaS Ľubomírom Galkom v čase, keď bol ministrom obrany. Návrh prišiel po tom, čo minulý týždeň parlament mimoriadne rokoval o modernizácii slovenskej armády. Debata neraz skĺzla ku Galkovým údajným prešľapom na ministerstve.

Galko novinárom povedal, že je pripravený postaviť sa pred poslancov, obhajovať sa a zodpovedať všetky otázky. Na druhej strane si myslí, že motiváciou koalície hovoriť o tejto sedem rokov starej kauze je snaha o prekrytie škandálov. Neberie ani argument, že nasadenie odposluchov bolo súdom odobrené na základe nepravdivých a skresľujúcich informácií. "O tom musí predsa rozhodnúť súd. Ide len o diskreditáciu Galka," odkázal s tým, že kým nebude opačný verdikt súdu, verí, že VOS nebolo zneužívané.

"Kľúčové je, že odposluchy boli vykonávané so súhlasom súdu. Ak ich chce niekto spochybniť, nech to urobí na súde. Chodím po regiónoch a na túto kauzu sa ma nikto nepýta," dodal.