Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Na protestný pochod príde 550 nespokojných zamestnancov súdov

Foto: TASR

Zamestnanci súdov sú v štrajkovej pohotovosti od minuloročného decembra. Obávajú sa prepúšťania alebo znižovania aj tak nízkych platov.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Vo štvrtok (22.11.) príde do Bratislavy pochodovať 550 zamestnancov súdov, ktorí nie sú spokojní s ohodnotením ich práce.

Pochod sa začne popoludní pred ministerstvom financií a pokračovať bude k ministerstvu spravodlivosti. TASR to potvrdila predsedníčka Odborového zväzu justície SR Marta Božková.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec im neupiera ich ústavné právo na štrajk. "Úplne to rešpektujem. Pokiaľ pochod bude, tak sa s nimi rád stretnem," uviedol po dnešnom rokovaní vlády.

V utorok (20.11.) predseda parlamentu Pavol Paška spolu s Borecom oznámili, že sudcom budú, podobne ako iným ústavným činiteľom, zmrazené platy. V budúcom roku sa teda nebudú valorizovať, čo znamená, že necelým 1300 sudcom sa nezvýšia platy v priemere o 230 eur. Ušetrené peniaze chce ministerstvo spravodlivosti rozdeliť medzi zamestnancov súdov, ktorých je asi 4500.

Vláda si dnes osvojila návrh parlamentného výboru pre financie a rozpočet, týkajúci sa zmeny zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR. Na jeho základe budú mať poslanci, prezident, ministri, predseda a podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu, generálny prokurátor, ombudsman, vedúci ostatných ústredných orgánov štátnej správy a štátni zamestnanci vo verejnej funkcii na ministerstvách v roku 2013 rovnaký plat, ako tomu bolo tento rok a rok predtým.

Zatiaľ sa tento návrh netýka sudcov, sudcov Ústavného súdu SR a prokurátorov. Zmrazenie valorizácie ich platov sa do zákona dostane až v druhom čítaní cez poslaneckú pripomienku počas rokovania Národnej rady SR. O tom, koľko sa tým nakoniec získa, Borec nechcel dopredu hovoriť. "Vyčísliť sa to presne nedá, vzhľadom na to, že sa táto suma odvíja od priemerného platu za rok 2012 v národnom hospodárstve. Známe to teda bude až v marci budúceho roka," vysvetlil. Je však presvedčený, že sa tým pokryje minimálne časť požiadaviek odborárov.

Zamestnanci súdov sú v štrajkovej pohotovosti od minuloročného decembra. Obávajú sa prepúšťania alebo znižovania aj tak nízkych platov. Požadujú, aby do justície smerovalo z rozpočtu viac peňazí a pre seba rovnaké benefity, ako majú sudcovia a príslušníci justičnej stráže.