Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na sviatok Nanebovzatia Panny Márie bude na Slovensku viacero púti

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Slávnosť Nanebovzatia Panny Márie, ktorá sa slávi vo štvrtok 15. augusta, je posledným prikázaným mariánskym sviatkom liturgického roka.

Bratislava 15. augusta (TASR) – Nanebovzatiu Panny Márie sú na Slovensku zasvätené viaceré kostoly. Slávnosť Nanebovzatia Panny Márie, ktorá sa slávi vo štvrtok 15. augusta, je posledným prikázaným mariánskym sviatkom liturgického roka. Spojená je s viacerými púťami na celom Slovensku. TASR o tom informovala Konferencia biskupov Slovenska (KBS).

Predseda KBS a zároveň bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský bude vo štvrtok sláviť slávnostnú svätú omšu o 11.00 h v Hradnej kaplnke na Bratislavskom hrade. Počas liturgie budú odovzdané do užívania a následne vystavené obradné predmety, ktoré posvätil pápež František počas návštevy predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) vo Vatikáne. 

Tradičná púť k Matke Božej bude na Kalvárii v Nitre, ktorá sa uskutoční 15., 17. a 18. augusta. "Na základe duchovných zväzkov kostola Nanebovzatej Panny Márie v Nitre s pápežskou bazilikou Panny Márie Snežnej v Ríme je možné získať pri návšteve chrámu počas všetkých slávností úplné odpustky," uviedla KBS.

Mariánski ctitelia sa môžu zúčastniť aj na celoslovenskej púti do Skalného sanktuária Božieho milosrdenstva na hore Butkov, ktorá bude vo štvrtok 29. augusta. Hlavným celebrantom svätej omše bude žilinský biskup Tomáš Galis.

Tradičnú Bobrovskú púť k Nanebovzatej Panne Márii pripravuje farnosť Bobrov. Na mieste si veriaci pripomenú aj 125. výročie Bobrovskej kalvárie. Program sa začne vo štvrtok 15. augusta, pokračovať bude počas víkendu.

V chráme Nanebovzatia Panny Márie v Košiciach sa vo štvrtok uskutoční odpustová slávnosť. Hlavným celebrantom svätej omše, ktorá sa začne o 17.30 h bude emeritný pomocný spišský biskup Andrej Imrich.