Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na výjazdovom rokovaní vo Svidníku rozdelila vláda 1,25 milióna eur

Na snímke vľavo podpredseda vlády SR pre invesície a informatizáciu Richard Raši a vpravo predseda vlády SR Peter Pellegrini počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády SR vo Svidníku 18. septembra 2018. Foto: TASR Milan Kapusta

Ide o prostriedky z rozpočtovej rezervy pre okres Svidník, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté na Slovensku.

Svidník 18. septembra (TASR) – Vládny kabinet pod vedením Petra Pellegriniho (Smer-SD) rozdelil počas svojho utorkového výjazdového rokovania vo Svidníku 1,25 milióna eur. Ide o prostriedky z rozpočtovej rezervy pre okres Svidník, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté na Slovensku.

"Sú tam výrazné príspevky aj pre cirkvi, ktoré fungujú v tomto okrese, aby mohli zrekonštruovať niektoré časti svojho majetku a slúžiť tak lepšie ľuďom. Samozrejme, nezabudli sme ani na folklórny súbor, ktorý nás vítal pri príchode na rokovanie vlády, pretože oslavoval 'okrúhliny' a zaslúži si takisto príspevok vlády na materiálno-technické zabezpečenie," uviedol po rokovaní vlády Pellegrini.

Vláda sa rozhodla sumu milión eur, ktorú rozdeľuje počas svojich výjazdových rokovaní v jednotlivých regiónoch, navýšiť o ďalších 250.000 eur.

"Primátor z Giraltoviec nás informoval, že vzhľadom na určité majetkovo-právne pomery sa mu nepodarilo v predchádzajúcich rokoch úplne dobudovať povodňovú ochranu mesta. Pôvodne mu vláda prispela sumou 500.000 eur s tým, že z ministerstva životného prostredia (MŽP) mal potom dostať doplatok 280.000 eur. Avšak vzhľadom na to, že dochádzalo k súdnym sporom a nevysporiadaniu majetkov, vládnu dotáciu sa mu podarilo vyčerpať, ale tú z MŽP nemohol dostať pre majetkové problémy. Bolo to pred niekoľkými rokmi. Mesto Giraltovce medzitým investovalo značné prostriedky do svojho majetku v okolí tejto rieky (Topľa, pozn. TASR), a preto sme sa dnes rozhodli, že milión eur sa navýši na 1,25 milióna eur, z ktorých 250.000 patrí mestu Giraltovce na dobudovanie protipovodňovej ochrany," vysvetlil premiér.

Giraltovce získali tiež 120.000 eur na vybudovanie nadjazdu nad štátnou cestou, 13.000 eur na rekonštrukciu športoviska pre marginalizované skupiny v Športovom areáli Giraltovce a 10.000 eur na vybudovanie prístupového chodníka ku katolíckemu chrámu.

Zvyšných 5000 eur pôjde podľa Pellegriniho na podporu Folklórneho súboru Makovica. "Len v detskej zložke má 150 malých detí a za to mu patrí veľká vďaka, že malé deti, mladú generáciu vedie k zachovávaniu našich tradícií. Samozrejme, najväčším prijímateľom je mesto Svidník, v ktorom sa budú rekonštruovať cesty a miestne komunikácie," doplnil Pellegrini.

Mestu Svidník vláda schválila tiež 34.000 eur na výstavbu detského ihriska na sídlisku UTRA a 16.000 na zavlažovacie zariadenie pre mestský futbalový štadión. Sumu 20.000 eur získal Svet zdravia Akadémia, n.o., na zakúpenie lôžok pre pacientov. Na rekonštrukciu svojich objektov získali peniaze i viaceré obce z regiónu.