Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Najlepšie bolo, keby minister Čaplovič odstúpil, tvrdí Jana Žitňanská

pondelok 26. novembra 2012 sa na Námestí SNP v Banskej Bystrici stretli zamestnanci školstva zo stredného Slovenska na protestnom zhromaždení, ktoré us Foto: TASR/Dušan Hein

Podľa predstaviteľov NOVA by si pracovníci školstva zaslúžili viac ako desaťpercentné zvýšenie platov, ktoré požadujú.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) zjavne svoju funkciu nezvláda a jeho nominácia na vládny post bola chybou.

Tvrdí to opozičná poslankyňa Jana Žitňanská (NOVA), podľa ktorej si nedostatky súčasného ministra školstva uvedomujú aj vládni sociálni demokrati. "Najlepšie by bolo, keby odstúpil," uviedla dnes v stanovisku podpredsedníčka strany.

Podľa predstaviteľov NOVA by si pracovníci školstva zaslúžili viac ako desaťpercentné zvýšenie platov, ktoré požadujú. Líder strany Daniel Lipšic napríklad uviedol, že vláda síce tvrdí, že nemá peniaze na zvýšenie platov, v minulosti však schválila investičné stimuly pre veľkopodnikateľov. To podľa neho svedčí o tom, že vláda nepristupuje k vzdelaniu ako k priorite.

Exminister školstva Martin Fronc (KDH) je presvedčený, že vláda by mala požiadavku učiteľov na zvýšenie mzdy splniť. "Je to, samozrejme, vláda, ktorá musí hľadať peniaze na platy učiteľov. Ale ak mám byť vecný, myslím si, že rezerva vlády je tentoraz enormne veľká, a tam sa dá podľa mňa siahnuť na ňu," podotkol. Vláda by zároveň podľa jeho slov mala schváliť záväzok, ako plánuje zabezpečiť financovanie školstva v nasledujúcich rokoch.

Minister Čaplovič by podľa jeho slov mal viac bojovať za splnenie požiadaviek učiteľov. Súčasne však dnes nechcel povedať, či je dnešný štrajk dostatočným dôvodom na prípadné odvolanie ministra školstva. Túto otázku by podľa neho mala opozícia riešiť spoločne. "Nechcem predbiehať, ale ja si myslím, že to nie je len otázka štrajku, ale aj otázka zákonov prijatých v regionálnom školstve, ktoré pokladám za zlé," povedal Fronc o prípadných dôvodoch na odvolanie ministra.

Štrajkujúcich učiteľov dnes podporil aj poslanec OĽaNO Richard Vašečka. Vláda je podľa neho už imúnna voči akémukoľvek inému spôsobu upozorňovania na situáciu v školstve, ako je štrajk. "Zodpovednosť za kritickú situáciu v školstve pritom padá na všetky vlády, vrátane tej súčasnej," podotkol.

Solidaritu so štrajkujúcimi učiteľmi už v nedeľu (25.11.) vyjadril aj člen parlamentného výboru pre vzdelávanie Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS). "Štrajk učiteľov bude predstavovať veľké bremeno najmä pre rodičov, čo robiť s deťmi. Zodpovednosť za štrajk však neleží na strane učiteľov, ale je plne na strane vlády," komentoval opozičný poslanec.