Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NAKA začala trestné stíhanie voči poslancovi M. Mazurekovi z ĽSNS

Na archívnej snímke Milan Mazurek (ĽSNS) skladá poslanecký sľub. Foto: TASR - Michal Svítok

Dôvodom sú jeho výroky v žilinskom rádiu, kde sa mal hanlivo vyjadrovať na adresu Rómov.

Bratislava 16. marca (TASR) - Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala trestné stíhanie voči poslancovi Národnej rady SR Milanovi Mazurekovi z Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS). Dôvodom sú jeho výroky v žilinskom rádiu, kde sa mal hanlivo vyjadrovať na adresu Rómov. V rozhovore mal tiež povedať, že prvým a jediným skutočným prezidentom je pre neho Jozef Tiso. Informuje o tom na svojom webe televízia TA3.

Vyjadreniami Mazureka v rádiu sa zoberala najprv žilinská polícia, začiatkom tohto roka spis prezvala NAKA a jej vyšetrovateľ v januári začal trestné stíhanie voči poslancovi vo veci podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu.

Mazurek mal používať v rozhovore zovšeobecňujúce vyjadrenia na adresu Rómov, na ktoré moderátor rádia nereagoval. Keďže mohlo v tomto vysielaní dôjsť k podnecovaniu nenávisti, Rada pre vysielanie a retransmisiu začala voči rádiu správne konanie. Ukončené by malo byť v apríli.