Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

NAPS Ekumenický koncert spájal ľudí už štrnásty raz

NAPS Ekumenický koncert spájal ľudí už štrnásty raz Foto: NAPS/OLES CHERESKO

Tohtoročným slávnostným večerom, ktoré umením spája a prehlbuje dialóg medzi národmi a náboženstvami, si prítomní symbolicky uctili aj 25 rokov novodobej Slovenskej republiky.

Bratislava 18. septembra (OTS) - Vyvrcholením letnej kultúrnej sezóny v hlavnom meste bol aj v tomto roku NAPS Medzinárodný ekumenický koncert, ktorý odohrali v nedeľu 16. septembra 2018 v historickej budove SND v Bratislave. Koncert sa už tradične konal pod záštitou a za osobnej účasti hierarchov piatich najväčších kresťanských cirkví a židovskej náboženskej obce na Slovensku. „Náš ekumenický koncert nechce byť len obyčajným večerom peknej hudby. Snaží sa byť posolstvom. Svetielkom, ktoré v dnešnom, mnohokrát tmavom svete, zasvieti na cestu hľadania jednoty, tak ako si to želal náš Pán. V pozadí hľadania tejto jednoty stojí duch vzájomnej úcty a úprimného priateľstva medzi predstaviteľmi viacerých kresťanských tradícií a židmi, teda našimi staršími bratmi vo viere. Každý ročník podujatia sa snažíme pripraviť tak, aby mal svoj vlastný príbeh. V tomto roku sme aj prostredníctvom modlitieb a spevu ďakovali za 25 rokov našej novodobej štátnosti,“ uviedol pre médiá zakladateľ Inštitútu NAPS - Naše Aktivity Pre Slovensko, Peter Solej.
NAPS Ekumenický koncert spájal ľudí už štrnásty raz
Foto: NAPS/OLES CHERESKO

Myšlienku a poslanie slávnostného večera podporili diplomati desiatich krajín a viaceré osobnosti náboženského, verejného i akademického života. Podujatie otvoril svojim príhovorom primátor Hlavného mesta SR Bratislavy, Ivo Nesrovnal. Duchovné zamyslenie poskytol vladyka Juraj, pravoslávny arcibiskup michalovsko-košický, ktorý je aj členom Medzinárodnej teologickej komisie pre dialóg medzi katolíckou a pravoslávnou cirkvou. V umeleckej časti programu vystúpili profesionálne spevácke telesá z viacerých kútov Slovenska, medzi nimi aj operní speváci Marianna Gelenekyová a Roman Krško či multižánrová speváčka Jana Orlická, ktorá spieva v 28 jazykoch sveta. Zahraničným hosťom večera bol Zbor sv. Efréma z Budapešti. Celým koncertom sprevádzal orchester Sinfonietta z Bratislavy pod dirigentskou taktovkou známeho slovenského dirigenta Adriana Kokoša. Koncert s dobrovoľným vstupným určeným na charitatívne účely vyvrcholil požehnaním, ktoré udelili arcibiskupi a biskupi kresťanských cirkví a modlitbou sa k nim pridal rabín židovskej náboženskej obce. Záznam z koncertu odvysiela Rozhlas a televízia Slovenska na programe Dvojka 1. novembra tohto roka.
NAPS Ekumenický koncert spájal ľudí už štrnásty raz
Foto: NAPS/OLES CHERESKO

Na ekumenickom koncerte usporadúvanom Inštitútom NAPS vystúpili doteraz umelci z desiatich krajín a podporu mu prejavili viaceré svetové autority. Na piaty ročník podujatia poslal svoj telegram vtedajší pápež Benedikt XVI., v roku 2012 bol koncert konaný v období predsedníctva Cyperskej republiky v Rade EÚ a zúčastnil sa ho aj legát jordánskeho princa. Deviaty ročník bol zase oficiálnym podujatím košického Stretnutia biskupov východných katolíckych cirkví Európy. Pred dvomi rokmi sa podujatie konalo pod spoločnou záštitou prezidentov Maďarska a Slovenska, Jánoša Ádera a Andreja Kisku. Uplynulý rok bol koncert venovaný pamiatke prvého prezidenta SR Michala Kováča, ktorý bol aj čestným členom Inštitútu NAPS. Podujatia sa v októbri 2017 v novej budove SND zúčastnil aj najbližší spolupracovník pápeža Františka v oblasti ekumenizmu, kardinál Kurt Koch a svojho osobného legáta naň vymenoval i líder pravoslávnych veriacich na celom svete, Ekumenický patriarcha Bartolomej I. Konštantinopolský.
NAPS Ekumenický koncert spájal ľudí už štrnásty raz
Foto: NAPS/OLES CHERESKO

Inštitút NAPS vznikol pred štrnástimi rokmi. Svoju činnosť realizuje aj v oblasti vzdelávania a kultúry. Aktivity občianskeho združenia sa v minulosti uskutočnili aj v Medzilaborciach, Prešove, Košiciach či Banskej Bystrici. V roku 2012 sa NAPS stal historicky prvým partnerom medzinárodného centra dialógu Al Liqa´a, ktorý v Bejrúte ustanovil a založil melchitský patriarcha za pomoci sultána Ománu. Všetky doterajšie podujatia inštitútu boli realizované bez vstupných poplatkov, resp. za dobrovoľný príspevok, výťažok z ktorého putoval na charitu. Čestným členom NAPS je aj slovenský exprezident Rudolf Schuster.