Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Návrh na vydanie Ukrajinca podozrivého z terorizmu už má v rukách Gál

Na archívnej snímke minister spravodlivosti SR Gábor Gál. Foto: TASR - Martin Baumann

Muža s trvalým pobytom v Košiciach zadržala slovenská polícia na základe žiadosti Interpolu Kyjev. Vo väzbe je od 18. júna. O jeho vydanie požiadala Ukrajina 20. júla.

Bratislava 29. októbra (TASR) – Návrh na rozhodnutie o povolení vydania Vladimira G., ktorý je na Ukrajine podozrivý z terorizmu a ďalších trestných činov, má už v rukách minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

"Dnes bol na Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR doručený návrh Generálnej prokuratúry SR na vydanie Vladimira G. na Ukrajinu na trestné stíhanie. Minister spravodlivosti si návrh preštuduje a o jeho rozhodnutí vás bude informovať," povedala v pondelok pre TASR Denisa Gerši z tlačového oddelenia MS SR.

Muža s trvalým pobytom v Košiciach zadržala slovenská polícia na základe žiadosti Interpolu Kyjev. Vo väzbe je od 18. júna. O jeho vydanie požiadala Ukrajina 20. júla.

Zatýkací rozkaz na Vladimira (Volodymyra) G. vydal ukrajinský súd pre podozrenie zo spáchania trestných činov úmyselného ublíženia na zdraví, hrozby zabitia, ilegálneho zajatia, držania rukojemníka, gangsterstva, terorizmu, útoku na verejných činiteľov a ďalších trestných činov.

"Podľa zistených okolností sa Vladimir G. v roku 2014 a 2015 v spolupáchateľstve spolu s ďalšími osobami spolčili a zorganizovali zločineckú skupinu a páchali sériu obzvlášť závažných zločinov na území Ukrajiny," uviedol hovorca košickej krajskej prokuratúry Milan Filičko v júni. Za trestné činy hrozí mužovi trest odňatia slobody s hornou hranicou 15 rokov.

Obvinenia z trestných činov Vladimir G. po svojom zadržaní odmietol, seba označil za novinára.