Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na palube havarovaného lietadla boli štyria Slováci

Rodina zosnulých sa dopočula o tragickej havárii lietadla 10. marca 2019. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky v tejto súvislosti vydalo vyhlásenie, v ktorom vyjadrilo sústrasť všetkým pozostalým po obetiach tohto nešťastia.

Bratislava 10. marca (TASR) - Medzi obeťami havarovaného etiópskeho lietadla boli aj štyria Slováci. Potvrdilo to ministerstvo zahraničných vecí.

"Predstavitelia našich diplomatických misií v Etiópii a Keni, ako aj naša diplomatická služba v Bratislave pristupujú k tejto tragédii s plným nasadením a v súlade s konzulárnou praxou," uviedol tlačový odbor rezortu. Z úcty k obetiam a z dôvodu ochrany osobných údajov bližšie informácie neposkytol.

Na palube lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa v nedeľu ráno zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe, boli cestujúci 33 národností vrátane 32 Keňanov a 17 Etiópčanov. Stroj vzlietol z Addis Abeby o 6.38 h SEČ, havaroval niekoľko minút po štarte a neprežil to ani jeden z ľudí nachádzajúcich sa na palube.



Slováci boli medzi obeťami leteckých nehôd v zahraničí aj v minulosti. Pri páde športového lietadla v blízkosti mesta Veľká Kaniža na juhozápade Maďarska zahynula 6. júla 2002 posádka lietadla, ktorú tvorili dvaja slovenskí občania.

Slovenské vojenské lietadlo AN-24 so 43 osobami na palube letiace z kosovskej Prištiny do Košíc havarovalo 19. januára 2006 na východe Maďarska. Na palube bolo 28 vojakov vracajúcich sa v rámci rotácie z vojenskej misie v Kosove, sedem osôb poskytujúcich metodickú pomoc a osem členov posádky. Nehodu prežil iba Martin Farkaš.

Pri havárii lietadla spoločnosti Air France, ktoré smerovalo z brazílskeho Rio de Janeira do Paríža, 1. júna 2009 zahynulo 228 ľudí z viac než 30 štátov. Medzi nimi boli aj traja Slováci.