Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Nemôžeme byť ľahostajní k čiernym stavbám, tvrdí Pavol Frešo

Na okraji rómskej osady v Plaveckom Štvrtku na Záhorí predstavili 11. júla 2012 poslanci NR SR Pavol Frešo (vpravo) a Ľudovít Kaník (vľavo) nový návrh zákona z dielne SDKÚ-DS, ktorý by sa mal stať efektívnejším nástrojom na boj proti čiernym stavbám. Foto: TASR/Eduard Fašung

Práve v obci majú trvalý problém s čiernymi stavbami v osade. Ako uviedol starosta Ivan Slezák, len v poslednom čase pribudli v osade ...

Plavecký Štvrtok 11. júla (TASR) – Na okraji rómskej osady v Plaveckom Štvrtku na Záhorí dnes predstavili poslanci NR SR Pavol Frešo a Ľudovít Kaník nový návrh zákona z dielne SDKÚ-DS, ktorý by sa mal stať efektívnejším nástrojom v boji proti čiernym stavbám. Práve v obci majú trvalý problém s čiernymi stavbami v osade. Ako uviedol starosta Ivan Slezák, len v poslednom čase pribudli v osade ďalšie tri čierne stavby.

Podľa Pavla Freša, zákon by mal skrátiť lehoty na rozhodnutia o odstránení novovzniknutej čiernej stavby prakticky na pár mesiacov od nahlásenia ich vzniku vlastníkom pozemku. Po schválení v NR SR by mohol byť zákon účinný už po 1. októbri tohto roka. "Nemôžeme byť ľahostajní k situácii, kedy na cudzích pozemkoch neustále vznikajú nové čierne stavby. Zákon sa nebude týkať len osád, ale aj novozbohatlíkov, z ktorých mnohí si osvojili praktiky stavania na cudzích pozemkoch," povedal Frešo.

Zákon by umožnil zrušiť každú čiernu stavbu už v samotnom zárodku, tvrdí Ľ. Kaník. "Podľa návrhu zákona by stavebný úrad mohol rozhodnúť o odstránení čiernej stavby do 30 dní od jej nahlásenia majiteľom pozemku a do 60 dní bude táto stavba odstránená na náklady stavebníka. Ak by zhotoviteľ nemal prostriedky na odstránenie čiernej stavby, zbúral by ju na vlastné náklady stavebný úrad," doplnil Kaník.

Rómska osada v Plaveckom Štvrtku vznikla asi pred 200 rokmi, výstavba domov a chatrčí je neregulovaná, bez stavebných povolení na cudzích, respektíve neusporiadaných stavebných pozemkoch. Legalizácia stavieb preto nie je možná. V obci žije 2320 obyvateľov, z toho približne 600 v rómskej osade. Paradoxne sa však pri ostatnom sčítaní ľudu ani jeden obyvateľ osady neprihlásil k rómskej národnosti. Počet stavieb a obyvateľov v osade neustále narastá. Nachádza sa tam už asi 100 domov. Mnohé stavby pritom stoja v bezpečnostných zónach vysokotlakových plynových zariadení. Navyše sa osada nachádza v tesnej blízkosti štátnej prírodnej rezervácie. Ako pripomenul starosta Slezák, obecná samospráva robí všetky kroky preto, aby boli nelegálne stavby zbúrané, no naráža na legislatívne problémy, ako aj na protesty mimovládnych organizácií.