Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Danko otvoril schôdzu, poslancov čaká skoro 90 bodov, aj zmena ústavy

Na archívnej snímke predseda NR SR Andrej Danko. Foto: TASR - Jakub Kotian

Majú rozhodovať o ústavnom zastropovaní dôchodkového veku aj o nových pravidlách výberu ústavných sudcov. Na zmeny v ústave je potrebná ústavná väčšina, teda 90 hlasov.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Začala sa predposledná riadne plánovaná tohtoročná schôdza Národnej rady SR. Rokovanie 35. schôdze otvoril predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Poslancov čaká takmer 90-bodový program a v rámci neho aj dvojica dôležitých zmien Ústavy SR. Majú rozhodovať o ústavnom zastropovaní dôchodkového veku aj o nových pravidlách výberu ústavných sudcov. Na zmeny v ústave je potrebná ústavná väčšina, teda 90 hlasov. Aby návrhy prešli, musí sa teda koalícia spojiť s opozíciou.

Zmena kreovania Ústavného súdu SR by mala prísť na rad vo štvrtok (18. 10.). Pôvodný návrh by sa mal ešte upraviť. Napríklad minimálny vek kandidátov na ústavných sudcov by mal zostať na súčasných 40 rokoch. Pôvodný návrh počítal so zvýšením na 45 rokov. Smer-SD zatiaľ neuspel s avizovanou zmenou, aby kandidát, ktorý získa v pléne 90 hlasov, sa stal automaticky sudcom a prezident SR by do toho nezasahoval. Predložiť ju ešte môže v pléne. Zmeny pravidiel výberu ústavných sudcov prichádzajú preto, že vo februári sa končí funkčné obdobie deviatim z 13 ústavných sudcov.

Otvorená je aj otázka zastropovania veku odchodu do dôchodku v ústave. S návrhom prišli poslanci Smeru-SD na čele s expremiérom Robertom Ficom. Ak by prešiel, do dôchodku by sa odchádzalo vo veku 64 rokov. Smer-SD mieni návrh ešte upraviť, a to tak, aby ženy, ktoré riadne vychovali deti, odchádzali do dôchodku skôr. Fico nedávno vyhlásil, že ak návrh snemovňa neschváli, Smer-SD podporí iniciatívu odborárov, ktorí zbierajú podpisy na vyhlásenie referenda na zastropovanie dôchodkového veku.

Plénum má rozhodnúť aj o koaličnej novele Trestného poriadku, podľa ktorej by orgány činné v trestnom konaní a súdy nemuseli vybavovať anonymné podania a podania, ktoré sú označené nepravdivými, neúplnými alebo neoveriteľnými údajmi o totožnosti odosielateľa. Týkať sa to má aj anonymných trestných oznámení. Otvorený je aj návrh na zvýšenie platu starostov a primátorov a tiež zákon o politických stranách. Ním chce koalícia zaviesť limity na počet členov politických strán a upraviť fungovanie strán všeobecne.

Na rad prídu aj zmeny v zákone o Policajnom zbore. Právna norma, ktorá je v prvom čítaní, prináša nové pravidlá výberu policajného prezidenta. Pôvodný návrh ministerstva vnútra počítal so sedemročným funkčným obdobím policajného šéfa, napokon má ísť o štyri roky a možnosť opätovného vymenovania. Nové pravidlá výberu prezidenta PZ počítajú s tým, že ho bude naďalej vymenúvať minister vnútra. Urobiť tak však bude môcť až na základe výberového konania a len s odporúčaním parlamentného brannobezpečnostného výboru. Zmeny sa majú dotknúť aj policajnej inšpekcie, vzniknúť má Úrad inšpekčnej služby.

Poslanci vládnej SNS zase pripravili návrh nového zákona, ktorým sa má zaviesť odvod pre obchodné reťazce vo výške 2,5 percenta z čistého obratu. Má sa týkať tých obchodných reťazcov, ktoré majú prevádzky aspoň v dvoch okresoch a tieto prevádzky majú jednotný dizajn, spoločnú komunikáciu a spoločné marketingové aktivity. Z predaja potravín konečnému spotrebiteľovi by muselo pochádzať minimálne desať percent ich obratu. Obchodný reťazec by odvod nemusel platiť, ak jeho výška za tri mesiace nepresiahne sumu 5000 eur. Proti návrhu sa postavil Klub 500, ktorý ho žiada stiahnuť.

Schôdza bude mať neštandardný priebeh. Poslanci si opäť skrátia dvojhodinové obedňajšie prestávky o polovicu, zasadať budú aj v pondelok, ktorý je tradične voľným dňom, a okrem piatka sa bude rokovať až do 20. namiesto do 19. hodiny. V niektoré dni nebudú hlasovať.