Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Komisia na kontrolu odposluchov stále nefunguje

Na snímke Gábor Grendel. Foto: TASR Martin Baumann

Komisiu, ktorá má posudzovať, či sú informačno-technické prostriedky v réžii polície alebo SIS použité oprávnene alebo neoprávnene, má podľa zákona zriadiť Národná rada SR. Má mať osem členov.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Komisia na kontrolu informačno-technických prostriedkov (ITP), tzv. odposluchov, stále nefunguje. Upozornil na to predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) Gábor Grendel (OĽaNO). Spolu so šéfom parlamentného brannobezpečnostného výboru Antonom Hrnkom (SNS) pripomínajú, že ich výbory členov do komisie navrhli. Úlohu si podľa ich slov nesplnil Osobitný kontrolný výbor NRSR na kontrolu Vojenského spravodajstva (VS).

"Výbor pre kontrolu činnosti SIS si splnil domácu úlohu, my sme zvolili kandidátov do tejto komisie, aj výbor pre obranu a bezpečnosť si splnil domácu úlohu a zvolil kandidátov do tejto komisie. Takže zostáva už len jediný výbor, a to pre kontrolu Vojenského spravodajstva, aby si splnil domácu úlohu," zdôraznil cez týždeň v pléne Grendel, ktorý žiada tento výbor, aby zvolil kandidátov. "Aby Národná rada mohla konečne zriadiť komisiu a kontrolovať to, čo je napísané v zákone," doplnil.

Hrnko súhlasí, že nie vinou výborov pre kontrolu SIS a brannobezpečnostného komisia nefunguje. "Nie je to ani vaša chyba, ani moja chyba, je to presne tak, ako ste to pomenovali. Chyba tých, ktorí si neuvedomujú veľkú vážnosť takéhoto výboru, ktorí si neuvedomujú, že vlastne aj všetci občania, ale aj všetci poslanci, politici, majú právo byť chránení pred neoprávneným zásahom použitia ITP," zdôraznil Hrnko.

V súvislosti s nefungujúcou komisiou pripomenul aj fakt, že strana SaS navrhovala vo výbore na kontrolu VS za člena komisie Ľubomíra Galka, exministra obrany, ktorý čelil kauze odpočúvania novinárov. "Žiaľ, táto skutočnosť sa láme na tvrdohlavosti jedného človeka, ktorý bol odvolaný z vlády za to, že neoprávnene odpočúval ľudí. A ak naďalej strana SaS trvá na tom, aby to bol tento človek, žiaľbohu, nemôžeme pokračovať v zmysle zákona, lebo tá komisia musí byť predložená v zmysle zákona do parlamentu komplexne," doplnil Hrnko.

Grendel sa Galka zastal. "Kauza, o ktorej hovoríte je stará približne šesť až osem rokov, dve volebné obdobia dozadu sa stala, pán Galko je naďalej bezúhonný občan tohto štátu, pokiaľ viem, trestné stíhanie voči jeho osobe bolo v tejto veci zastavené a zákon o ochrane pred neoprávneným použitím ITP hovorí, že v tejto komisii majú byť zvolení členovia týchto troch výborov," zdôraznil Grendel.

Pripomenul, že Galka za člena výboru zvolili v parlamente väčšinou hlasov a vtedy to koalícii neprekážalo. "Ak ste nemali problém zvoliť ho do výboru pre kontrolu Vojenského spravodajstva, tak by ste rovnako nemali mať problém ho zvoliť ako jedného z ôsmich členov do kontrolnej komisie," doplnil Grendel.

Komisiu, ktorá má posudzovať, či sú informačno-technické prostriedky v réžii polície alebo SIS použité oprávnene alebo neoprávnene, má podľa zákona zriadiť Národná rada SR. Má mať osem členov. Brannobezpečnostný výbor do nej navrhol Antona Hrnka (SNS) a Milana Krajniaka (Sme rodina), výbor na kontrolu SIS Gábora Grendela (OĽaNO) a Eleméra Jakaba (Most-Híd). Výbor na kontrolu VS zvolil Martina Glváča (Smer-SD), nomináciu Ľubomíra Galka (SaS) odmietol. Zvyšní dvaja členovia komisie by mali byť nezávislí.