Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

NRSR: ĽSNS neuspela, balík jej zákonov plénum nepodporilo

Na archívnej snímke zľava poslanci NRSR Milan Uhrík a vpravo Marian Kotleba (obaja ĽSNS). Foto: TASR/Martin Baumann

Neprešla ani novela zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy, ktorá mala bojovať proti čiernym stavbám.

Bratislava 14. marca (TASR) - Vláda SR nebude povinná v prípade vytvorenia postu splnomocnenca pre niektorú z menšín vytvoriť obdobný post aj pre majoritu. Plénum NR SR totiž v stredu nepodporilo novelu antidiskriminačného zákona od poslancov ĽSNS.

Kotlebovci chceli zmenou právnej úpravy zabrániť pozitívnej diskriminácii. "V civilizovaných krajinách je zakázané znevýhodňovať akúkoľvek skupinu len na základe jej etnickej príslušnosti, rovnako je však zakázané takúto skupinu aj zvýhodňovať. A zriaďovanie orgánov pre rôzne etnické skupiny je potvrdením nerovného prístupu," povedal Milan Uhrík.

Do druhého čítania sa nedostal ani návrh novely zákona o investičnej pomoci, ktorého cieľom je dosiahnuť, aby štátnu investičnú pomoc mohol získať len taký prijímateľ, ktorý plánuje zrealizovať investičný zámer minimálne v jednom z najmenej rozvinutých okresov na Slovensku.

Neprešla ani novela zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy, ktorá mala bojovať proti čiernym stavbám. Novela mala zaviesť povinnosť polície poskytnúť efektívnu súčinnosť vlastníkovi pozemku pri odstraňovaní nelegálnej stavby v rámci plnenia jeho zákonnej povinnosti "usporiadať a zosúladiť poľnohospodársky druh pozemku s jeho evidenciou v katastri", ak o to policajný zbor vopred písomne požiada.