Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Oblasť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci v bani sa neupraví

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Plénum parlamentu pri dnešnom hlasovaní neposunulo do druhého čítania ani ďalší návrh novely, ktorý predložili poslanci SaS. Týkal sa štátnej hydrologickej služby a štátnej meteorologickej služby.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Oblasť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci v bani a vyšetrovanie mimoriadnych banských udalostí sa neupraví. Plénum Národnej rady (NR) SR neposunulo do druhého čítania návrh novely zákona o banskej činnosti z dielne opozičnej SaS, v ktorej poslanci navrhovali zmeny v tejto oblasti.

Podnetom na návrh bolo podľa predkladateľov vyšetrovanie mimoriadnej udalosti v bani Handlová v roku 2009, pri ktorej zahynulo 20 zamestnancov. "Z dokumentácie tejto tragickej udalosti vyplynuli poznatky, ktoré je potrebné upraviť vo všeobecne záväzných predpisoch, aby sa v maximálne možnej miere predišlo takýmto nešťastiam," konštatovali poslanci.

Tento návrh by bol podľa nich prvým krokom, nasledovať mali aj novely príslušných vyhlášok, tie sú však v kompetencii Ministerstva hospodárstva SR. Podľa poslancov je potrebné doplniť aj v ďalších nadväzujúcich predpisoch jasné definície a povinnosti banskej záchrannej služby a Policajného zboru pri vyšetrovaní.

V novele predkladatelia okrem iného definovali vedúceho bane, vedúceho lomu a vedúceho inej banskej činnosti alebo činnosti vykonávanej banským spôsobom ako zodpovedného vedúceho zamestnanca.

"Úpravou by sa zabezpečilo, aby každá baňa, lom a prevádzka mala svojho zodpovedného vedúceho zamestnanca, alebo jeho zástupcu," priblížili. Podľa poslancov by to znamenalo zásadnú zmenu, ktorá by mala pozitívny dopad na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a bezpečnosti prevádzky.

Plénum parlamentu pri utorkovom hlasovaní neposunulo do druhého čítania ani ďalší návrh novely, ktorý predložili poslanci SaS. Išlo o novelu zákona o štátnej hydrologickej službe a štátnej meteorologickej službe.

V nej chceli predkladatelia zaviesť do praxe zásadu bezplatnosti prístupu k hydrologickým informáciám, ktoré prináša Slovenský hydrometeorologický ústav ako príspevková organizácia Ministerstva životného prostredia SR.