Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Policajti dostanú výslovné oprávnenie kontrolovať mládež, či nepila

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Nebude to však možné urobiť kedykoľvek, ale len v prípade, ak je dôvodné podozrenie.

Bratislava 16. mája (TASR) - Štátni či mestskí policajti získajú od júla výslovné oprávnenie podrobiť mládež vyšetreniu na zistenie alkoholu alebo iných návykových látok, ak je dôvodné podozrenie, že ich požili. Cez novelu zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov to presadili koaliční poslanci Peter Antal (Most-Híd) a Peter Pamula (SNS). Parlament v stredu právnu normu schválil 108 hlasmi.

Antal a Pamula vysvetľujú, že zmenou právnej normy odstránia praktické problémy pri dodržiavaní a uplatňovaní existujúceho zákazu požívania alkoholických a iných návykových látok maloletými a mladistvými osobami. Súčasný zákon o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov hovorí, že osoby maloleté do 15 rokov a osoby mladistvé do 18 rokov nesmú požívať alkoholické a iné návykové látky, pričom sú povinné podrobiť sa orientačnej dychovej skúške alebo orientačnému vyšetreniu testovacím prístrojom na zistenie omamných alebo psychotropných látok.

"Napriek tomu, že zákon obsahuje jednoznačný zákaz požívania alkoholu a iných návykových látok maloletými a mladistvými, neoprávňuje príslušníkov Policajného zboru (PZ), zamestnancov obecnej a mestskej polície ani iný príslušný orgán na to, aby v praxi preverili, či maloletá alebo mladistvá osoba požila alkohol alebo návykovú látku, a teda či došlo k porušeniu zákona," tvrdia Antal a Pamula. Takéto oprávnenie podľa nich neobsahuje ani zákon o PZ. "To spôsobuje praktické problémy pri kontrole dodržiavania zákonom stanoveného zákazu a oslabuje vymožiteľnosť právnej normy," uviedli koaliční členovia snemovne.

Do zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov preto doplnili výslovné oprávnenie príslušníkov PZ, zamestnancov mestskej a obecnej polície a ďalších presne vymedzených orgánov, vyzvať maloletých a mladistvých na vyšetrenie na zistenie alkoholu alebo iných návykových látok. Nebude to však možné urobiť kedykoľvek, ale len v prípade, ak je dôvodné podozrenie, že došlo k porušeniu tohto zákazu, teda ak je dôvodné podozrenie, že maloletá alebo mladistvá osoba požila alkohol alebo inú návykovú látku.