Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Voľba generálneho prokurátora sa meniť nebude, návrh ĽSNS neprešiel

Na snímke Marian Kotleba. Foto: TASR Martin Baumann

Rovnako neprešiel návrh zaviesť nový trestný čin - hanobenie slovenských štátnych symbolov.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Voľba generálneho prokurátora sa podľa návrhu ĽSNS meniť nebude. Parlament totiž odmietol novely Ústavy SR a zákona o prokuratúre, ktorými chceli kotlebovci zmeniť pravidlá tak, aby generálneho prokurátora nevolili poslanci v NR SR, ale odborníci, teda prokurátori, sudcovia, advokáti, notári a exekútori, v priamych tajných voľbách.

"Takáto zmena spôsobu voľby generálneho prokurátora výrazným spôsobom prispeje k odpolitizovaniu tejto mimoriadne dôležitej funkcie a tiež k posilneniu jeho nezávislosti a nezaujatosti pri výkone funkcie, najmä však pri postihovaní nelegálnej činnosti siahajúcej často až k najvyšším predstaviteľom štátu. Zároveň sa posilní dôvera občanov k justícii a štátu ako takému," vysvetľovala ĽSNS.

Strana neuspela ani s novelou zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. V tej navrhovala, aby štát musel zriadiť v obci, v ktorej tvoria občania slovenskej národnosti menšinu, slovenskú základnú školu, ak o to požiadajú zákonní zástupcovia starajúci sa spolu o minimálne päť školopovinných detí.

Rovnako neprešiel návrh zaviesť nový trestný čin - hanobenie slovenských štátnych symbolov. ĽSNS chcela, aby v prípade zavedenia nového trestného činu páchateľovi hrozil trest jeden rok až tri roky odňatia slobody. Štátnymi symbolmi sú podľa Ústavy SR štátny znak, štátna vlajka, štátna pečať a štátna hymna Slovenskej republiky.

Kotlebovci chceli zmeniť aj zákon o dani z motorových vozidiel. Navrhovali zmeny, ktoré podľa nich mali zatraktívniť pre podnikateľské prostredie nákup a registráciu vozidiel s alternatívnymi druhmi paliva či s iným spôsobom pohonu. Žiadali aj zaviesť dotácie na prestavbu vozidiel na dostupné alternatívne palivá pre fyzické osoby. Ich novela v pléne nezískala podporu.