Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NÚDCH: Spinálne centrum pokryje liečbu chrbtice a miechy

Na snímke lekár kliniky detskej chirurgie Národného ústavu detských chorôb v Bratislave (NÚDCH) Bruno Rudinský testuje nové špičkové zobrazovacie zariadenie, ktoré je súčasťou Spinálneho centra v NÚDCH v Bratislave 21. januára 2019. Foto: TASR Jakub Kotian

Vďaka novému prístroju tak viac malí pacienti nebudú odkázaní na liečbu v zahraničí.

Bratislava 21. januára (TASR) – Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) po novom poskytne liečbu v plnom rozsahu pre deti s ochorením chrbtice a miechy. Vďaka novému prístroju tak viac malí pacienti nebudú odkázaní na liečbu v zahraničí. Vrodené a získané deformity, nádory, zápalové a cievne ochorenia či úrazy budú riešiť odborníci v Bratislave. Nový prístroj v Spinálnom centre NÚDCH predstavili v pondelok ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD), generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela a lekári.

Ako uviedla ministerka zdravotníctva, peniaze na zakúpenie špičkového prístroja, aký nemajú ani okolité krajiny, išli z kapitálových výdavkov Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Stál 525.000 eur bez DPH. "Teší ma, keď vidím výsledky tvrdej práce v praxi a fakt, že sa darí stav slovenského zdravotníctva zlepšovať," skonštatovala šéfka rezortu s tým, že vďaka princípu transparentnosti, ktorý je pre ministerstvo kľúčový, sú úspory v jednotlivých oblastiach výrazné a môžu byť následne investované do ďalších potrebných pre lekára i pacienta.

Riaditeľ ústavu Ladislav Kužela povedal, že vytvorenie spinálneho centra je prvým krokom k vzniku vybudovania neurocentra, teda detského neurologického pracoviska pre celé Slovensko. V marci by NÚDCH chcelo predstaviť kompletné stredisko detskej neurochirurgie. "Veľmi nás teší, že sa nám podarilo dobudovať toto jedinečné centrum, lebo jedna vec je mať špičkových odborníkov a druhá vec je špičkové vybavenie, ktoré sa nám podarilo zabezpečiť. Zakúpením nového operačného zobrazovacieho prístroja vieme našich pacientov operovať novým a zároveň bezpečnejším prístupom, kedy lekári budú mať jednotlivé štruktúry mozgu alebo miechy zobrazené pomocou mikroskopu na veľkoplošnej externej obrazovke," spresnil.

Nový prístroj a najnovší trend v neurochirurgických operáciách pochválil aj lekár NÚDCH Bruno Rudinský. "Nové špičkové zobrazovacie zariadenie nám okrem zobrazovacích výhod umožňuje použiť tzv. špeciálne moduly. Jeden napríklad na zobrazenie nádoru na mozgu alebo mieche, ďalší modul umožní zobrazenie mozgových ciev pri súčasnom znázornení prietoku v cievach počas operácie. Vytvára nám tak vynikajúce podmienky na precíznu a bezpečnú operatívu s perfektným znázornením mozgu a miechy, ktoré sú najvzácnejšími tkanivami v ľudskom organizme," zadefinoval lekár.

Ako dodal zástupca prednostu Ortopedickej kliniky Boris Liščák, odborníci NÚDCH sú oceňovaní aj v náročnej konkurencii zahraničných odborníkov. "Na Ortopedickej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a NÚDCH pracuje stabilný počet lekárov, ktorý ročne zoperuje približne 80 pacientov s vrodenými, získanými, poúrazovými, neurogénnymi alebo inými ochoreniami chrbtice," spresnil s tým, že spinálne centrum sa začalo kreovať v roku 2013. Zároveň je aj školiacim centrom pre strednú Európu a Blízky východ pre používanie najmodernejších metodík v spondylochirurgii.