Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

O miesto v Súdnej rade po zosnulom D.Hudákovi sa uchádza K.Pramuková

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ďalšie návrhy kandidátov môžu prísť ešte poštou.

Bratislava 21. mája (TASR) – O miesto člena Súdnej rady voleného sudcami, ktoré sa uvoľnilo po smrti sudcu Daniela Hudáka, sa uchádza sudkyňa Najvyššieho súdu Katarína Pramuková. V pondelok o tom informovala Kancelária Súdnej rady. Ďalšie návrhy kandidátov môžu prísť ešte poštou.

Pramuková sa v prípade odobrenia kandidatúry hlavnou volebnou komisiou zúčastní doplňovacej sudcovskej voľby, ktorá sa uskutoční 26. júna. Navrhlo ju spolu 19 sudcov a Sudcovská rada Krajského súdu v Košiciach. „Vzhľadom na to, že návrh bolo možné podať aj cestou poštovej prepravy, zoznam kandidátov v konečnej verzii bude možné poskytnúť v stredu (23.5.)," oznámila Kancelária Súdnej rady. Lehota na prekladanie návrhov uplynula v piatok (18.5.).

Miesto v 18-člennej Súdnej rade sa uvoľnilo po náhlom úmrtí sudcu Daniela Hudáka, 16. apríla 2018. Hudák sa do Súdnej rady dostal po tretíkrát vo voľbách, ktoré sa uskutočnili v máji 2017, ako jeden z deviatich zástupcov sudcov v tomto ústavnom orgáne. Vo voľbe ho podporilo 561 sudcov.

Predtým pôsobil v Súdnej rade ako nominant vlády (2007-2011) a tiež ako zástupca sudcov (2002-2007). V minulosti predseda Krajského súdu v Žiline a neskôr štátny tajomník ministerstva spravodlivosti bol od roku 2010 sudcom Najvyššieho súdu.