Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

O prenosnú volebnú schránku môže volič požiadať aj počas volebného dňa

Na Slovensku sa začali v poradí štvrté voľby do Európskeho parlamentu. Na snímke volička počas volieb do Európskeho parlamentu 25. mája 2019. Foto: TASR - František Iván

O volebnú schránku môže požiadať volič, ale aj jeho blízky príbuzný, prípadne sused.

Bratislava 25. mája (TASR) - Volič, ktorému zdravie bráni prísť do volebnej miestnosti, môže požiadať o prenosnú hlasovaciu schránku aj počas volebného dňa. Slováci si v sobotu volia poslancov do Európskeho parlamentu, na kandidačnej listine môžu krúžkovať najviac dvoch kandidátov.

O volebnú schránku môže požiadať volič, ale aj jeho blízky príbuzný, prípadne sused. "Predseda okrskovej volebnej komisie určí dvoch členov, ktorí s touto volebnou schránkou pôjdu, pričom čaká, či sa nenazbiera viac záujemcov. Členovia odídu v konkrétnom čase," priblížila TASR riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra SR Eva Chmelová.

Pripomenula tiež, že ak by členovia komisie počas cesty za voličom stretli ďalšieho záujemcu o volebnú schránku, ktorý by chcel priamo odvoliť, nie je to možné. "Títo dvaja členovia môžu prevziať od voliča, ktorý sa identifikuje, žiadosť, pre koho žiada schránku s tým, že predseda volebnej komisie ich vyšle opätovne," vysvetlila Chmelová. "Ak je vyslaná volebná schránka, musí ísť ku konkrétnym voličom, ktorí o to požiadali, na konkrétnu adresu a so zoznamom, ktorý majú v ruke," dodala.

Za voliča, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo pre to, že nemôže čítať alebo písať, môže hlasovací lístok vyplniť iná osoba, ktorá musí postupovať podľa pokynov voliča. Nesmie to byť však člen okrskovej volebnej komisie.