Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

O sťažnosti Jaroslava H. proti obvineniu rozhodnú v horizonte mesiacov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Ešte pred rozhodovaním o sťažnostiach sa bude podľa hovorkyne potrebné vysporiadať aj so všetkými relevantnými sťažnostnými námietkami.

Bratislava 26. júla (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) rozhodne o sťažnosti finančníka Jaroslava H. a ďalších osôb proti vznesenému obvineniu v horizonte mesiacov. Dôvodom sú početné námietky zo strany obhajoby i rozsah spisu, ktorý má po pripojení trestnej veci s názvom Bat vyše 200 zväzkov. Sťažnosti s odôvodnením boli dozorovému prokurátorovi predložené 17. a 18. júla. TASR to uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

"Dĺžka trvania jednotlivých úkonov a rozhodovania je zároveň determinovaná nevyhnutnosťou dôsledného zachovania nielen formálneho, ale aj vecného uplatnenia práva na obhajobu v rámci trestného procesu," priblížila hovorkyňa.

Ešte pred rozhodovaním o sťažnostiach sa bude podľa hovorkyne potrebné vysporiadať aj so všetkými relevantnými sťažnostnými námietkami. Ide o žiadosti na preskúmanie postupu policajta či prokurátora, ale aj rôzne druhy reťazových námietok a tzv. systémových námietok v podobe návrhov na odňatie veci príslušným zložkám orgánov činných v trestnom konaní.

"Bez ich konečného posúdenia generálnym prokurátorom SR a následne aj prípadne ďalším ním určeným nadriadeným prokurátorom nie je možné pristúpiť ku kvalifikovanému rozhodovaniu o samotných sťažnostiach, keďže konečný spôsob vybavenia týchto námietok a žiadostí obhajoby môže byť relevantný aj pre posudzovanie sťažností, respektíve pre rozhodnutie o nich," doplnila Tökölyová.

Vyšetrovateľka špecializovaného tímu Gorila vlani obvinila finančníka Jaroslava H. zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a aj z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Celkovo obvinili sedem osôb.