Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Ochrancovia práv pacientov: Tehotné ženy by na urgente nemali platiť

Ilustračná snímka. Foto: Tablet.TV

Nová desaťeurová výška poplatku na urgentoch v nemocniciach platí od novembra minulého roka, dovtedy sa platili dve eurá.

Bratislava 2. februára (TASR) – Poplatky na urgente by mali byť odpustené všetkým tehotným ženám, tvrdí Asociácia na ochranu práv pacientov SR (AOPP). Upozorňuje, že iba ak budú existovať jasné pravidlá, pacienti sa budú môcť prestať obávať vyhľadať pomoc na urgentnom príjme.

"Budúca mamička vie iba ťažko posúdiť v prípade zmeny jej zdravotného stavu, kedy môže dôjsť k ohrozeniu jej života či života dieťaťa," vysvetľuje prezidentka AOPP Mária Lévyová.

V stredu (31.1.) minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) odporučil, aby mali tehotné pacientky poplatok odpustený. Predtým koaliční poslanci navrhovali, aby si tehotné ženy pýtali zaplatený poplatok späť od svojej zdravotnej poisťovne. Po tom, čo sa voči návrhu ohradila opozícia a niektoré zdravotné poisťovne, Drucker pripustil, že môže ísť o "zbytočnú administratívu" a poslancov požiadal o zmenu.

Diskusia o poplatku pre tehotné ženy sa rozprúdila po tom, čo sa naň sťažoval na sociálnej sieti muž tehotnej ženy z Nitry. Ministerstvo zdravotníctva krátko po tom avizovalo, že tému úhrad na urgente opäť otvorí a podmienky pre gravidné pacientky sa spresnia.

Nová desaťeurová výška poplatku na urgentoch v nemocniciach platí od novembra minulého roka, dovtedy sa platili dve eurá. Takýto poplatok má odradiť pacientov, ktorí by chceli zneužívať systém. Úhrada sa nemá týkať chorých, ktorí potrebujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť.