Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Odvolaním Medveďovej z Ríma prídeme o významné pozície, tvrdí Simon

Zsolt Simon Foto: TASR/Pavel Neubauer

Simon sa šéfa agrorezortu Ľubomíra Jahnátka pýta, čo ho vedie k personálnej výmene okrem toho, že chce pomôcť kamarátovi z Nitry.

Bratislava 11. júla (TASR) - Slovensko získalo možnosť predsedať subregionálnej skupine Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO - Food and Agricultural Organization) pre strednú a východnú Európu. Ešte ju poriadne ani nevyužilo a už o ňu príde.

Môže za to odvolanie Denisy Medveďovej, ktorá predčasne končí na poste stáleho predstaviteľa SR pri FAO v Ríme. Jej nástupca nebude môcť skupine predsedať. Tvrdí to exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd).

Medveďovú označil za úspešnú diplomatku, ktorá svoje kvality preukázala aj tým, že získala už spomínané predsedníctvo i ďalšie úspechy. V roku 2013 mala podľa rozhodnutia Byra Svetového potravinového programu (WFP) alternovať predsedovi Výkonnej rady Vladimírovi Kuznetsovovi z Ruskej federácie.

Spomínané pozície sú podľa Simona viazané na konkrétnu osobu, ktorá zastupuje daný štát. V prípade zmeny na poste by vraj funkciu nedali zástupcovi bez skúseností vo Výkonnej rade. "Slovensko tak zrejme príde o túto pozíciu," uviedol pre TASR Simon, ktorý "s údivom a prekvapením" sleduje, že "minister Jahnátek je ochotný vzdať sa týchto pozícií".

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR pre TASR potvrdilo, že požiadalo Ministerstvo zahraničných vecí SR o predčasné ukončenie vyslania Denisy Medveďovej k 31. 8. 2012. "Menovaná je na mieste stáleho predstaviteľa SR pri medzinárodných organizáciách OSN so sídlom v Ríme (FAO, WFP, IFAD). Na tento post navrhlo pani Marietu Okenkovú, ktorá pôsobí v rezorte pôdohospodárstva od roku 2001. Rozhodnutia v týchto personálnych otázkach sú v kompetencii ministra," doplnila hovorkyňa agrorezortu Magda Tóth Želeňáková.

Simon sa šéfa agrorezortu Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru-SD) pýta, čo ho vedie k personálnej výmene okrem toho, že chce pomôcť kamarátovi z Nitry a jeho synovi a neveste s bývaním v Ríme. Okenková, ktorá má Medveďovú od septembra nahradiť, je totiž nielen dcéra Sergeja Kozlíka (ĽS-HZDS), ale aj nevesta bývalého rektora Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Imricha Okenku, ktorého Jahnátek pozná.

"Samozrejme, veď pochádzam z Nitry, robil rektora v Nitre. Takže, samozrejme, že ho poznám," povedal minister nedávno pre TASR. Odmieta však súvislosť s výmenou Medveďovej. "Pán Okenka s tým nemá nič spoločné," vyhlásil. Okenkov syn Radovan pracuje v Ríme pre Enel. Jahnátek pre TASR uviedol, že o tom nevie a že ho nepozná.

Marieta Okenková má okrem iného kontakty smerom na Brusel. V rezorte pôdohospodárstva pracovala aj počas niekdajšieho Simonovho šéfovania, aj v čase prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD), keď rezort viedla ĽS-HZDS. Počas pôsobenia niekdajšieho ministra Miroslava Jureňu šéfovala oddeleniu zahraničnej koordinácie. V súčasnosti žije v Ríme s manželom.