Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

OĽaNO chce tých vlastníkov, pozemky ktorých užívajú energetické firmy

Teda ľudí, na pozemkoch ktorých stojí elektrický stĺp alebo ním vedie elektrické vedenie či plynovod. Do parlamentu preto predkladajú novelu zákona o energetike.

Bratislava 6. novembra (TASR) – Poslanci NR SR z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Martin Fecko a Helena Mezenská chcú viac chrániť práva vlastníkov, ktorých pozemky využívajú energetické firmy. Teda ľudí, na pozemkoch ktorých stojí elektrický stĺp alebo ním vedie elektrické vedenie či plynovod. Do parlamentu preto predkladajú novelu zákona o energetike.

"Vlastnícke právo je na Slovensku chránené ústavou a je nedotknuteľné. Žiaľ, v praxi sa často nedodržuje," konštatoval Fecko na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Poslanci tak navrhujú, aby bolo v katastri vecné bremeno zapísané nie na celý pozemok, ale iba na nutnú časť, kde sa elektrický stĺp či vedenie nachádza. "Zároveň navrhujeme, aby vlastníci pozemkov za túto časť pozemku nemuseli platiť daň," doplnil Fecko.

Podľa neho je nezmysel, aby ľudia platili dane za pozemok, ktorý nemôžu plnohodnotne využívať. Okrem toho OĽaNO navrhuje zmeniť vyplácanie odškodného pre majiteľov takýchto pozemkov. To by malo byť po novom nielen jednorazové, ale aj každoročné a malo by sa vzťahovať na všetkých vlastníkov pozemkov. A nielen tých, na pozemku ktorých sa bude takáto stavba realizovať v budúcnosti.

Poslanci chcú tiež zmeniť súčasný stav, keď si náhradu musia pýtať samotní poškodení, teda majitelia pozemkov. "Chceme, aby náhradu za zriadenie vecného bremena zaplatila firma, ktorá napríklad elektrické vedenie postavila," opísal Fecko.

OĽaNo navrhuje tiež rozšíriť skupinu zraniteľného spotrebiteľa. Podľa poslancov by mali do tejto kategórie patriť aj spotrebitelia, ktorí sú vo vyššom veku, a tiež skupina spotrebiteľov, ktorí sú sociálne znevýhodnení. "Prax nám ukazuje, že títo spotrebitelia sa ťažko orientujú na stále sa meniacom energetickom trhu," vysvetlila Mezenská. Ľahko sa tak môžu podľa jej slov stať terčom nekalých marketingových praktík.