Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

OĽaNO žiada EK o stiahnutie svojich absurdných požiadaviek

Foto: TERAZ/NBS

Európska komisia požiadala o odstránenie náboženských symbolov z návrhu mince v rámci pripomienkového konania.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Poslanec NR SR za hnutie OĽaNO Richard Vašečka a podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová (OĽaNO) budú žiadať vysvetlenie, prečo Európska komisia (EK) zakázala symboly svätých Cyrila a Metoda na pamätných eurominciach. O vysvetlenie požiadajú vedúceho zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušana Chreneka, s ktorým sa stretnú v najbližších dňoch.

"Chceme tlmočiť naše námietky a znepokojenie Európskej komisii s takouto interpretáciou pravidiel, pretože si myslíme, že v tomto prípade sa nejedná o propagáciu náboženstva, a preto nevidíme žiaden dôvod, prečo by svätci Cyril a Metod nemali byť zobrazení s krížom a svätožiarou. Chceme, aby Európska komisia svoje rozhodnutie prehodnotila a citlivejšie presadzovala svoje predpisy s ohľadom na historické a kultúrne dedičstvo kresťanstva v Európe," uviedol v stanovisku Vašečka.

Poslanec sa spolu s Jurinovou zároveň pridáva k hlasom verejnosti, ktoré nesúhlasia s takýmto bezohľadným diktátom Bruselu. "Vierozvestcovia sv. Cyril a Metod sú predsa nielen patróni Slovenska, ale aj celej Európy. Ak sa prestaneme hlásiť ku svojim koreňom a budeme ustupovať absurdným byrokratickým požiadavkám Bruselu, stratíme svoju slovenskú a európsku identitu. Práve náboženstvo, aj v podobe týchto dvoch svätcov, je jedným z našich najväčších dedičstiev. Keď budeme chcieť zobraziť obraz zo Sixtínskej kaplnky, tak vyčiernime náboženský symbol? Tu nejde o bezobsažnú propagáciu kresťanstva. Kresťanská viera je predsa neoddeliteľnou súčasťou osobnosti a misie sv. Cyrila a Metoda," dodal Vašečka.

Európska komisia požiadala o odstránenie náboženských symbolov z návrhu mince v rámci pripomienkového konania. Odôvodnila to potrebou rešpektovať princíp náboženskej neutrality, ktorý vyplýva z Charty základných práv EÚ.

Slovenská banková rada následne vznesené pripomienky akceptovala, vychádzajúc aj z predchádzajúcich skúseností. V minulosti totiž takéto pripomienky akceptoval napríklad aj Vatikán. Odmietnutie tejto pripomienky by navyše podľa NBS mohlo ohroziť základný cieľ, a to pripomenutie si príchodu vierozvestcov prostredníctvom mince, ktorá by sa mala šíriť v rámci celej Európy.