Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

REAKCIE OPOZÍCIE na vyhlásenie Smeru-SD

Na archívnej snímke vpravo Igor Matovič a vľavo Veronika Remišová (OĽaNO). Foto: TASR Martin Baumann

Fico si podľa hnutia OĽaNO myslel, že sa na Ústavný súd prepašuje tajnou dohodou s fašistami.

Bratislava 12. februára (TASR) - Vládny Smer-SD mieni znefunkčniť Ústavný súd SR a konať v rozpore s ústavou. Vyhlásilo to hnutie OĽaNO v reakcii na vyjadrenia predsedu Smeru-SD Roberta Fica. Ten oznámil odstúpenie z voľby kandidátov na ústavných sudcov aj to, že ak Most-Híd presadí kandidátov spolu s opozíciou, bude to znamenať porušenie koaličnej zmluvy s vážnymi dôsledkami pre vládnu koalíciu.

"Robert Fico pochopil, že pri verejnej voľbe ústavných sudcov nezíska dostatočný počet hlasov a nedostane sa medzi kandidátov, z ktorých si bude vyberať prezident," myslí si OĽaNO. Fico si podľa hnutia myslel, že sa na Ústavný súd prepašuje tajnou dohodou s fašistami. "Verejná voľba mu však tento zákerný a nemorálny plán prekazila a radšej stiahol chvost," uviedol predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič.

Podľa šéfky klubu OĽaNO Veroniky Remišovej Fico naznačil, že strana Smer-SD mieni znefunkčniť Ústavný súd SR a konať v rozpore s ústavou. "Robert Fico sa síce vzdal kandidatúry, no zároveň hrozí, že strana Smer spôsobí chaos a kolaps Ústavného súdu, ktorý je jedným z pilierov štátnosti Slovenska," povedala. Ficovu požiadavku na stranu Most-Híd považuje za absurdnú.

"Je veľmi pravdepodobné, že niektorí kandidáti opozície a koaličnej strany Most sa môžu prelínať," zdôraznila. OĽaNO zároveň považuje za nepredstaviteľné, aby sa Robert Fico vyhrážal koaličným partnerom, že ak budú hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia, bude to mať vážne následky. "Hlasovať podľa svedomia a presvedčenia je podľa Ústavy SR povinnosťou všetkých poslancov," zdôrazňujú obyčajní.

SaS: R. Fico je ochotný rozbiť koalíciu, urazil všetkých vrátane Mosta-Híd


Predseda Smeru-SD Robert Fico je podľa liberálov ochotný rozbiť vládu. Svedčia o tom podľa poslanca Národnej rady SR Ľubomíra Galka (SaS) jeho vyjadrenia na utorkovej tlačovej besede, ktorými sa vyhrážal svojim koaličným partnerom.

Fico podľa Galka dokázal, že mu nejde ani o Slovensko, ale ani o partnerov tejto koalície. "Hneď sa vyhráža pádom vlády, ak nemá byť on víťazný. Mení za pochodu pravidlá len pre svoju vlastnú osobu. Po tomto všetkých vrátane koaličného partnera Most-Híd urazil a nakoniec zdupkal," reagoval.

Galko dodal, že predseda Smeru-SD slovenskú spoločnosť niekoľko týždňov traumatizoval svojou kandidatúrou na ústavného sudcu, pričom mal v nej privilegované postavenie. Dianie označil za politickú frašku.

Poslanec Alojz Baránik (SaS) tiež zopakoval, že liberáli presadzujú verejnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov. Doplnil, že v strane sa zhodli na 12 kandidátoch, ktorých by volili. S Mostom-Híd podľa Baránika o voľbe nerokovali.

Parlament bude voliť 18 kandidátov na ústavných sudcov. Zvolených kandidátov ponúkne parlament prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich, ktorí na 12 rokov zasadnú na Ústavný súd (ÚS) SR. Spolu je na ÚS SR 13 sudcov.

Fico v utorok na tlačovej konferencii vyhlásil, že stiahne svoju kandidatúru na ústavného sudcu. Zároveň uviedol, že ak kandidáti na ústavných sudcov prejdú vo voľbe v parlamente hlasmi Mosta-Híd s opozíciou, dôjde k porušeniu koaličnej zmluvy s vážnymi dôsledkami pre fungovanie vládneho kabinetu.