Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Opozícia: Poplatok 50 eur u lekára je nezmyselný a diletantský

Na snímke Miroslav Beblavý (nezaradený). Foto: TASR/Martin Baumann

Myšlienka objednávania k lekárom za peniaze opäť ožila. Poslanci výboru pre zdravotníctvo dostali pred utorkovým rokovaním pozmeňujúci návrh, ktorým by sa zaviedli tzv. doplnkové ordinačné hodiny.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Opoziční poslanci kritizujú nápad časti koalície zaviesť v ambulanciách doplnkové ordinačné hodiny, v rámci ktorých sa môžu pacienti objednávať na čas, ak si za vyšetrenie zaplatia. Maximálna suma má byť 50 eur. Opozícia to považuje za nesociálny, nesystémový a diletantský návrh.



"Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) sa správa zbabelo, keď zásadné zmeny v zdravotníctve presadzuje cez pozmeňujúce návrhy koaličných poslancov a vyhýba sa tak medzirezortnému pripomienkovému konaniu," uviedla na stredajšej tlačovej konferencii členka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Cigániková (SaS). Podľa jej slov pacient 50-eurovým poplatkom zaplatí lekárovi mzdu aj všetky výkony. "Prečo by to mal robiť, keď si platí poistenie? Takéto návrhy sú diletantské," odkázala.

Poslankyňa sa čuduje, že Drucker narába s týmito poplatkami, keď má možnosť prikázať štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni, aby podpisovala zmluvy len s tými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, ktorí si vedia objednať pacienta na konkrétny čas. "Stačí len manažovať krízový stav v zdravotníctve, ktorý tu máme. Za SaS žiadame Druckera a poslancov vládnej koalície, nech predkladajú vládne návrhy tak, aby sa nevyhýbali spoločenskej diskusii," dodala.

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý si myslí, že návrh na zavedenie poplatkov, ktorý predložil Tibor Bastrnák (Most-Híd), je nezmyselný a nesociálny. "V roku 2005 sa zaviedla možnosť prednostne sa objednať na vyšetrenie. Vtedy to stálo najviac desať eur a lekár mohol vyčleniť na tieto vyšetrenia maximálne štvrtinu svojho ordinačného času. Po desiatich rokoch to parlament zrušil, lebo to označil za nesociálne a nespravodlivé. Dnes sa navrhujú 50-eurové poplatky," povedal Beblavý s tým, že to povedie len k zdravotníctvu pre ľudí so zlatými hodinkami.

Koaličný nápad označil za nezmyselný aj filozoficky. "Hovorí, že poistenec, ktorý si platí zdravotné poistenie, sa zrazu na polhodinu vyjme z poistenia a bude 'kešovať' u lekára. Lieky mu však platí poisťovňa. Pacient bude napoly súkromný a napoly verejný. Je to len nástroj na vypaľovanie poistencov," myslí si Beblavý.

Opozičný poslanec je presvedčený, že tento návrh nebude vôbec fungovať u všeobecných lekárov. "Ľudia k nim väčšinou chodia s neplánovanými ťažkosťami. Navyše, všeobecní lekári majú aktuálne povinnosť ordinovať 35 hodín týždenne a predstava, že po týchto hodinách budú chcieť ordinovať navyše, je nezmyselná," vyhlásil.

Beblavý preto pripravil vlastný pozmeňujúci návrh. "Naše riešenie zabezpečí, že ľudia nebudú musieť tak dlho čakať u špecialistov a budú sa môcť objednať. Hovoríme, že ak lekár bude chcieť zaviesť doplnkové hodiny pre platiacich pacientov, môže to urobiť len vtedy, ak má funkčný systém objednávania pre neplatiacich," vysvetlil. Takýto poplatok bude môcť byť maximálne desať eur tak, ako to bolo do roku 2015. Lekár bude môcť takto objednávať kedykoľvek, ale tak, aby 80 percent svojho ordinačného času venoval bezplatným pacientom.

Zároveň má platiť, že ak bude chcieť špecialista doplnkové hodiny, bude musieť pracovať navyše k súčasným ordinačným hodinám. Beblavý tiež navrhuje, aby zdravotné poisťovne zaviedli motivačné platby pre špecialistov. "Naším cieľom je, aby ordinovali dlhšie a viac. Tento návrh by bol preto v prospech všetkých a zároveň by riešil nedostatočný ordinačný čas špecialistov," uzavrel.

Člen zdravotníckeho výboru Maroš Krajči (OĽaNO) reagoval, že v marazme nášho zdravotníctva, keď sa na vyšetrenie k špecialistom čaká aj niekoľko mesiacov, si vládna strana Smer-SD zvolila na riešenie tohto problému ten najmenej šťastný spôsob. "Keď pôjde manažment nášho zdravotníctva ďalej týmto smerom, v budúcnosti čakajú našich pacientov síce bezplatné, preplnené parkoviská, avšak kvalitná zdravotná starostlivosť bude dostupná iba pre bohatých," konštatoval.

Proti návrhu je však aj koaličný člen výboru Juraj Blanár (Smer-SD). "Vždy som bol proti poplatkom v zdravotníctve. Odmietam, aby pacienti platili za to, čo preplácajú zdravotné poisťovne," odkázal.

Myšlienka objednávania k lekárom za peniaze opäť ožila. Poslanci parlamentného výboru pre zdravotníctvo dostali pred utorkovým (21.11.) rokovaním pozmeňujúci návrh, ktorým by sa zaviedli tzv. doplnkové ordinačné hodiny. Pacient by sa v rámci nich mohol objednať, za vyšetrenie by si však musel zaplatiť. Návrh, o ktorom sa nakoniec nerokovalo a poslanci sa k nemu majú vrátiť v utorok (28.11.), počíta s maximálnou sumou 50 eur.

O zavedení doplnkových ordinačných hodín hovoril minister zdravotníctva Tomáš Drucker začiatkom roka. Návrh predstavil novinárom na tlačovej konferencii, do legislatívneho procesu ho rezort nakoniec nepredložil. Od nápadu sa nakoniec po kritike lekárov upustilo. Drucker vtedy hovoril o tom, že na doplnkové ordinačné hodiny, ktoré chcel zaviesť od budúce roka, ešte nevyzrela doba. Aktuálny pozmeňujúci návrh sa podobá na pôvodný nápad ministerstva. Počíta však s vyššou sumou, ktorú môže pacient maximálne zaplatiť.