Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

POZOR NA HORÚČAVY: Počet výjazdov záchranárov prekročil stovku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K najohrozenejším skupinám, ktoré môžu potrápiť vysoké teploty, patria deti, seniori a chronickí pacienti.

Bratislava 4. augusta (TASR) – Počet výjazdov zdravotníckych záchranárov pre kolapsy z tepla na Slovensku naďalej stúpa. Počas piatka (3.8.) potrebovalo ich pomoc 104 pacientov. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

"V Prešovskom, v Banskobystrickom a v Košickom kraji skolabovalo 16 pacientov, v Trnavskom kraji 13, v Žilinskom a v Trenčianskom zhodne 12 pacientov. V Nitrianskom kraji sme vyslali záchranárov k 10 pacientom a v Bratislavskom kraji sme riešili 9 prípadov,“ uviedla hovorkyňa.

Vzhľadom na kontinuálny nárast prípadov i avizované pokračovanie horúčav opätovne vyzýva k prevencii. "V obedňajších hodinách je vhodné zdržiavať sa v interiéri a dodržiavať dostatočný pitný režim," pripomína. "V prípade zdravotných ťažkostí v dôsledku prehriatia je potrebné pacienta ochladzovať a podávať mu tekutiny po malých dúškoch, ideálne čistú vodu," dodáva. Ak sa stav zhorší, radí kontaktovať tiesňovú linku 155 a postupovať podľa inštrukcií operátora.

K najohrozenejším skupinám, ktoré môžu potrápiť horúčavy, patria deti, seniori a chronickí pacienti.