Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

OTS: Ako si pripraviť budúcnosť

Foto: NEF Hospodársky klub

Svetové kapacity a slovensko-český zdravý rozum v Pálffyho paláci.

Bratislava 2. apríla (OTS) - Osemdesiatpäť účastníkov 142. zhromaždenia a celkove 294. podujatia združenia 21. marca netušili, že v Pálffyho paláci budú v ozajstnej Galérii Pálffy. Zhliadli výstavu kresieb a malieb Petra Bartoša pod názvom Carboneum, ktorú pripravila X. Lettrichová. Plné 4 hodiny boli v spoločnosti ženských aktov, ktoré potvrdzovali, že život je vskutku o dokonalosti a kráse, o vždy jedinečnom duchovnom posolstve a šťastím.

Potvrdení účastníci dostali vopred možnosť vypočuť si v súkromí posolstvá osobností ako Muhammad Yunus, laureát Nobelovej ceny mieru z Bangladéša, amb. Kenneth Quinn, emeritný prezident World Food Prize so sídlom v štáte Iowa v USA, ako aj Jacques Hogard, veterán, podnikateľ a spisovateľ z Francúzska. Títo traja boli v minulosti poctení Zlatým biatcom a „Mierovou cenou zo Slovenska 2015“.

K účastníkom sa prihovoril o tom, aká je mapa súčasných problémov našej civilizácie a s náčrtom ich riešení. aj Kevin Xu, syn zakladateľa vedného odboru regenerácie telových orgánov a tkanív Rongxiang Xu. Ten bol spoluzakladateľom Medzinárodného mierového výboru, a zomrel tragicky zomrel necelý mesiac pred jeho prvým rokovaním 8. mája 2015 v moravskej obci Polešovice a v Uherskom Hradišti.

Inštitút regeneratívnej medicíny v Pekingu, ktorý nesie meno dr. Rongxiang Xu, bol partnerom aj tradičného zhromaždenia združenia pred začiatkom jari. Medzi hosťami boli prof. Anton Fojtík, legenda čs. a českej vedy, jedna z najvýznamnejších svetových osobností nanológie, bývalý český minister zdravotníctva prof. Roman Prymula, diplomat prof. Petr Drulák, ale aj desať záujemcov o program so vzdelaním zo STU a UK.

Na pozvanie nereagovali verejnoprávne médiá, ani dekani viacerých fakúlt, ani predstavitelia parlamentnej opozície. Ospravedlnili sa však traja ministri vlády SR. Za takmer 31 rokov existencie združenia, ktoré pôsobí len z členských príspevkov, nie sú „magnetom“ ani prezidenti štátov a premiéri vlád a ich ministri, ani svetové kapacity z najrôznejších odborov, ani lídri svetových organizácií a svetových firiem.

Nič sa nedá robiť s tým, že celý rad domácich lídrov spoločnosti, politiky a hospodárstva na našom území nechce počuť od seba múdrejších a úspešnejších. Tento trend sa prehlbuje po krízovom roku 2008 a v tretej dekáde dosahuje takpovediac „amplitúdu“, ktorej koniec je akoby v nedohľadne. Nič to však nemení na snahe združenia udržiavať v pohotovosti zdravý rozum a vyznačovať ako sa dostať medzi najlepších.

Treba dodať, že takéto správanie sa začalo v štátoch, ktoré seba považujú za „kolísku modernej demokracie“, ale rozšírilo sa priam bleskove. A tak aj združenie začína pôsobiť ako muzeálny kúsok, keďže vníma to, čo boli tie „lepšie časy“. Keď bol čas na osobný kontakt, na osobnú výmenu názorov, na rešpektovanie odlišných názorov a postojov, inak povedané, keď nadovšetko bola človečina – ľudskosť a jej hojivý efekt.

Dr. Peter Kasalovský

142. riadne zhromaždenie a celkove 294. podujatie združenia a jeho Medzinárodného mierového výboru

Blok prvý - Úvodné slovo a slávnostný akt vyhlásenia laureátov cien a víťazov tradičných ankiet
Blok druhý - P. Kasalovský - Ako hodnotiť 148 dní vlády SR a celkový vnútropolitický vývoj
Blok tretí - Prof. A. Fojtík NANO - fascinujúci fenomén súčasnosti
Blok 3A - Videopríhovory k účastníkom od jedinečných osobností zo zahraničia
Blok štvrtý - Diskusia o vojne a mieri, o hodnotách a moci, ktorá môže dokaličiť ľudskosť a spôsobiť apokalypsu Na úvod myšlienky P. Mihóka a prof. P. Druláka

UPOZORNENIE: Upozorňujeme čitateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.