Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

P. Gajdoš rokoval s najvyšším veliteľom pre transformáciu NATO

Naa archívnej snímke minister obrany SR Peter Gajdoš. Foto: TASR/Martin Baumann

Na stretnutí obaja zhodnotili doterajšie plnenie medzinárodných záväzkov SR, ktoré jej vyplývajú z členstva v Severoatlantickej aliancii, a tiež diskutovali o pokroku v modernizácii ozbrojených síl.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) v pondelok na pôde rezortu obrany rokoval s najvyšším spojeneckým veliteľom pre transformáciu NATO (SACT) André Lanatom. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková.

Na stretnutí obaja zhodnotili doterajšie plnenie medzinárodných záväzkov SR, ktoré jej vyplývajú z členstva v Severoatlantickej aliancii, a tiež diskutovali o pokroku v modernizácii ozbrojených síl. André Lanata v rámci oficiálnej návštevy Slovenska navštívi aj Centrum výnimočnosti NATO pre oblasť odstraňovania výbušných prostriedkov v Trenčíne.

"Slovenská republika si plní svoje medzinárodné záväzky vo vojenskej oblasti naozaj svedomito, čoho dôkazom je nielen pôsobenie našich vojakov v rámci medzinárodného krízového manažmentu, ale aj postupné zvyšovanie úrovne výdavkov na obranu," povedal Gajdoš. Pri tejto príležitosti tiež ocenil prácu Veliteľstva pre transformáciu NATO.

Šéf rezortu obrany počas spoločného stretnutia informoval Lanatu o pokroku v modernizácii, ktorú rezort obrany realizuje v súlade s Dlhodobým plánom rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl SR s výhľadom do roku 2030. Stretnutiu tiež dominovali témy vzájomnej spolupráce v rámci NATO.

"V tejto súvislosti ocenil najvyšší spojenecký veliteľ Lanata slovenský projekt Zvereneckého fondu NATO pre Ukrajinu, a tiež plánovanú návštevu rektora z Vojnovej akadémie v Bagdade, ktorá sa uskutoční na Akadémii ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika v rámci programu vojenského vzdelávania NATO DEEP," podotkla Capáková.