Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pellegrini: Nie je dôvod rozhodnúť o nákupe stíhačiek expresne rýchlo

Na archívnej snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini. Foto: TASR/MTI

Premiér má dôveru v transparentnosť postupu, keďže sa o americkej i švédskej ponuke rokuje na úrovni vlád.

Bratislava 23. júna (TASR) – Odklad rozhodnutia o výbere dodávateľa nových stíhačiek nie je vyjadrením nedôvery ministerstvu obrany, ale snahou o objektívne najlepšie rozhodnutie založené na dôkladnom a precíznom oboznámení sa s predloženými ponukami. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD).

"Musíme mať istotu, že sme sa rozhodli správne a musíme si byť istí, že si toto rozhodnutie vieme aj obhájiť," uviedol Pellegrini v súvislosti s rozhodnutím, že vláda do konca júna, tak ako bolo pôvodne avizované, o nákupe stíhačiek nerozhodne. Premiér priznal, že ponuky detailne nepozná, chce preto aj osobne čas, aby sa s nimi oboznámil. „Nemôže odo mňa nikto chcieť, že v pondelok sa dozviem prvotné informácie a v stredu predstúpim pred Bezpečnostnú radu SR a vládu," uviedol. Vypočuť si chce aj názor ľudí z ministerstva financií.

Či je možné, že vláda pri svojom rozhodnutí napokon zmení návrh, ktorý predloží ministerstvo obrany, špekulovať odmietol. "Je to v každom prípade skupinové rozhodnutie, nie moje, ani pána ministra (Petra-pozn. TASR) Gajdoša," zdôraznil.

Premiér má dôveru v transparentnosť postupu, keďže sa o americkej i švédskej ponuke rokuje na úrovni vlád. Je si však vedomý, že bude potrebné transparentne verejnosti vysvetliť argumenty, ktoré viedli k rozhodnutiu sa pre konkrétnu ponuku. "To je dôležité, aby nevzniklo podozrenie, že si na tom niekto upatlal nejaký obchod pomimo," zdôraznil premiér v rozhlasovej relácii.