Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Peniaze ušetrené zmrazením platov sudcov dostanú ostatní zamestnanci

Zhromaždenie zamestnancov súdov sa konalo vo štvrtok 22. novembra 2012 pred ministerstvom financií SR a protestný pochod pokračoval pred ministerstvom spravodlivosti SR na Župnom námestí v Bratislave, kde ich zástupcov prijme minister Tomáš Borec. Na snímke pohľad na protestné zhromaždenie pred ministerstvom financií SR. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rezort justície sa zaviazal, že podnikne kroky na zlepšenie postavenia zamestnancov. Na zvýšení platov tak, ako to zamestnanci žiadali, sa zatiaľ nedohodli.

Bratislava 22. novembra (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti SR použije peniaze ušetrené zmrazením sudcovských platov v prospech ostatných zamestnancov justície.

Potvrdil to minister spravodlivosti Tomáš Borec po rokovaní s predsedníčkou Odborového zväzu justície v SR Martou Božkovou. Dohodli sa, že v rezorte sa nebude hromadne prepúšťať, nebudú sa v budúcom roku znižovať platy, dokonca sa našli peniaze na koncoročné odmeny zamestnancov justície.

"Žiadne plošné odmeny to nebudú," zdôraznil Borec. Peniaze budú podľa neho rozdelené podľa zásluh. Božková si myslí, že dnešný protestný pochod pomohol k štartu konštruktívneho dialógu, ktorý by mal pokračovať. "Vnímame túto situáciu ako dlhodobo neriešenú, už tri roky neboli valorizované platy ani o jedno percento," konštatoval Borec. Rezort justície sa zároveň zaviazal, že bude podnikať kroky na zlepšenie postavenia zamestnancov justície. Na zvýšení platov tak, ako to nespokojní zamestnanci žiadali, sa zatiaľ nedohodli.



Pochod začal pred ministerstvom financií

"Sme vďační sudcom, že sa vzdali valorizácie za rok 2013 a že tie prostriedky budú použité pre zamestnancov súdnictva," povedala Božková. Protestný pochod zamestnancov justície sa dnes popoludní začal pred ministerstvom financií.

Zástupcov zamestnancov prijal minister financií Peter Kažimír, ktorý im ponúkol, že ušetrené prostriedky zo zmrazenia sudcovských platov zostanú v rezorte spravodlivosti a o ich rozdelení rozhodne minister Borec. Niekoľko stoviek nespokojných zamestnancov sa potom presunulo k ministerstvu spravodlivosti, kde ich zástupcovia rokovali s ministrom a dospeli k dohode.