Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

P.FREŠO: Ponúkať učiteľom nulu je neúctivé a arogantné

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Úvahy o možnosti dohodnúť mechanizmus valorizácie učiteľských platov v nasledujúcich rokoch však rezonujú aj v Smere-SD.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Vláda by mala dať štrajkujúcim učiteľom serióznu ponuku, ktorá bude garantovať, že ich hmotné zabezpečenie bude stúpať. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

"Napríklad, aby dali ponuku, že teraz päť percent, ďalších päť percent o pol roka, a ukázali, kde týchto päť percent zoberú. Majú na to v rukách všetky páky," konštatoval Frešo.

"Ponúknuť učiteľom úplnú nulu je neúctivé, necitlivé a arogantné vyjadrenie," reagoval predseda SDKÚ-DS na víkendové slová premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý upozornil, že vláda nemá povinnosť valorizovať učiteľské platy.

"V tomto okamihu má vláda legitímne právo povedať: nehnevajte sa, napriek tomu, že vás chápeme, máte nízke platy, nehnevajte sa, v celej Európe je nula, na Slovensku bude nula," povedal Fico 24. novembra v relácii Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu. Zároveň dodal, že učitelia majú právo na štrajk a nikto im ho nebude vyčítať. Ponuka vlády na päťpercentnú valorizáciu platov je však podľa neho schodný kompromis.

"Každý rok 1. septembra hovoríme, ako veľmi si vážime učiteľov. Tak isto každý rok 28. marca hovoríme to isté. A keď si raz pýtajú už naozaj spôsobom, ktorý je dôrazný, aby sa im platovo pomohlo, aby sa dalo najavo aj hmotne, že si túto pozíciu vážime, tak dostanú odkaz, že pokojne mohli dostať aj nulu," reagoval Frešo.

Úvahy o možnosti dohodnúť mechanizmus valorizácie učiteľských platov v nasledujúcich rokoch však rezonujú aj v Smere-SD. "Nikto nepopiera, že platy sú nedostatočné. Ale je treba hľadať kompromis. Napríklad dohodnúť postup valorizácie platov v nasledujúcich rokoch, ktorý by sa netýkal len tejto vlády, ale aj nasledujúcej," povedal pre TASR predseda školského výboru parlamentu Mojmír Mamojka.


Prezident SR Ivan Gašparovič (vpravo) dnes vymenoval do funkcie podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho
Foto: TASR

Prezident menoval Ľubomíra Vážneho podpredsedom vlády


"V deň štrajku učiteľov vymenoval prezident SR Ivan Gašparovič za nového podpredsedu socialistickej vlády Ľubomíra Vážneho zo strany Smer-SD, ktorého hlavnou úlohou má byť zabezpečovanie koordinácie veľkých investičných projektov. Má mať agendu, ktorú doteraz zvládali aj jednotlivé ministerstvá. Ide o zbytočne vyhodené peniaze na vysoké miesto pre dlhoročného funkcionára Smeru-SD," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

"Peniaze na novovytvorené miesto pre dlhoročného štátneho úradníka sa našli. Rovnako ako sa našli na navýšenie počtu štátnych tajomníkov, ktorých má socialistická vláda na rozdiel od predchádzajúcej vlády Ivety Radičovej o šesť viac. Tak isto vláda našla peniaze na investičné stimuly pre svoje spriaznené firmy," podčiarkol Štefanec, podľa ktorého by vládny kabinet mal zdroje orientovať skôr do rezortu školstva.