Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Písomné autorské diela budú dostupnejšie pre ľudí s poruchami čítania

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Cieľom novely je vo forme výnimky v zákone umožniť osobám, ale aj neziskovým inštitúciám vytvárať kópie určené výhradne pre vlastnú potrebu osoby či osôb s poruchou čítania v im prístupnej forme.

Bratislava 14. júna (TASR) – Knihy, vrátane tých v audio podobe, ale aj noviny a časopisy, budú od 11. októbra dostupnejšie i pre tých, ktorí v dôsledku zrakového či iného problému trpia poruchou čítania. Umožní im to novela autorského zákona, ktorú vo štvrtok 140 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Rezort kultúry pripomína, že legislatívna zmena je transpozíciou smernice Európskeho parlamentu (EP) a Rady Európskej únie (EÚ), odvodenej od Marakéšskej zmluvy o povolených spôsoboch použitia diel s autorskou ochranou v prospech nevidiacich, slabozrakých či ďalších postihnutých inou poruchou čítania. Cieľom novely je vo forme výnimky v zákone umožniť osobám, ale aj neziskovým inštitúciám (knižnica, archív, škola) vytvárať kópie určené výhradne pre vlastnú potrebu osoby či osôb s poruchou čítania v im prístupnej forme. "Súčasne návrh zákona reguluje aj obeh a výmenu rozmnoženín diel a iných predmetov ochrany v prístupných formátoch na vnútornom trhu Európskej únie, ako aj na medzinárodnej úrovni," informuje ministerstvo kultúry v predkladacej správe.

Právnou normou sa tiež ruší správny poplatok za zápis do zoznamu periodickej tlače a za zápis zmeny v zozname periodickej tlače pri zmene vydavateľa alebo názvu periodickej tlače.