Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Pittellovi prekáža Ficov postoj k migrantom, no chce mať dobré vzťahy

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR/Jakub Kotian

Šéf frakcie socialistov a demokratov zdôraznil, že je v záujme obyvateľov EÚ, aby si počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ zachoval s premiérom Ficom dobré vzťahy.

Štrasburg 5. júla (TABLET.TV) – Predseda vlády Robert Fico pricestoval v utorok (5. 7.) do Štrasburgu, kde bude v stredu (6. 7.) prezentovať v pléne Európskeho parlamentu priority slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Po príchode do parlamentu sa, okrem iných, stretol aj s predsedom politickej skupiny socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D) Giannim Pittellom.

Pittela sa v nedávnej minulosti dostal dvakrát do „sporu“ s Ficom. Na sklonku roka 2015 žiadal vylúčenie strany SMER-SD z európskej rodiny socialistov pre výroky predsedu vlády SR na adresu migrantov a pre žalobu Slovenskej republiky na Súdnom dvore EÚ v otázke povinných národných kvót pre utečencov.

Druhýkrát to bolo v marci tohto roka. Pittella vtedy Fica, ako zostavovateľa novej vlády, varoval pred spojenectvom so Slovenskou národnou stranou (SNS). Na čo predseda SMER-u reagoval so slovami, že Pittella „nemá šajnu o tom, ako sa zostavuje nová vláda“. SMER-SD však napokon zostal členom PES.

Na otázku, aký má v súčasnosti šéf socialistov vzťah k slovenskému predsedovi vlády, odpovedal rozpačito. „Nasledujúcich šesť mesiacov bude premiér Fico predsedom Rady Európskej únie. Pre obyvateľov EÚ je lepšie, aby sme mali dobré vzťahy. V minulosti som na rovinu povedal a zdôraznil chyby, ktorých sa Robert Fico dopustil v problematike migračnej krízy a túto pozíciu mu znovu zopakujem,“ povedal pre TABLET.TV ešte pred stretnutím s Robertom Ficom Gianni Pittela.

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič diskutuje so šéfom frakcie socialistov v Európskom parlamente Giovannim Pittellom.
Foto: TASR/Vladimír Benko


V europarlamente sa v utorok diskutovalo predovšetkým o záveroch summitu Európskej rady v prípade výsledku referenda v Spojenom kráľovstve. Rozpravy sa zúčastnili aj predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Poslanci žiadali lídrov členských krajín EÚ, aby na výsledky referenda vo Veľkej Británii zareagovali zvýšením úsilia o ochranu európskeho projektu, ktorý by sa však mal stať prehľadnejším, sociálnejším a mal by viac reflektovať aj problémy, ktoré trápia obyvateľov EÚ.

Šéfa druhej najsilnejšej skupiny v EP brexit nepotešil. Vyjadril sa však, že rešpektuje vôľu britského ľudu a to najlepšie, čo môže EÚ v danej chvíli urobiť, je, že začne riešiť problémy obyvateľov únie. „Napríklad vytváraním nových pracovných miest, zvýšením hospodárskeho rastu, zaistením väčšej bezpečnosti pre ľudí, ale aj dohodou na spoločnom postupe pri migračnom probléme. Toto sú najdôležitejšie otázky, ktorým by sme sa mali venovať. A verím, že slovenské predsedníctvo bude nápomocné práve v týchto oblastiach,“ reagoval Gianni Pittella.