Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Koaliční lídri: Platy učiteľov porastú zatiaľ len o šesť percent

Na snímke zľava predseda strany SNS Andrej Danko, predseda strany SMER-SD Robert Fico a predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Foto: TASR - Michal Svítok

Ako povedal premiér SR, keďže odborári ponuku vlády na historické zvyšovanie platov odmietli, tá môže urobiť len prvý krok.

Bratislava 31. augusta (TASR) – Lídri vládnych strán Robert Fico (Smer-SD), Andrej Danko (SNS) a Béla Bugár (Most-Híd) berú na vedomie rozhodnutie školských odborárov nepodpísať memorandum o sociálnom zmieri. Tým bolo podmienené zvyšovanie tarifných platov učiteľov spolu o 26,25 percenta do januára 2020. Vláda preto platy učiteľov upraví od septembra len o prvých plánovaných šesť percent, pričom garancie ďalšieho zvyšovania nie sú.

Ako povedal Fico, keďže odborári ponuku vlády na historické zvyšovanie platov odmietli, tá môže urobiť len prvý krok. Čo bude ďalej, nevie. Základom na ďalšie rokovanie má byť podľa jeho slov záväzok z programového vyhlásenia vlády, súčasná ponuka bola nad jeho rámec. Koalícia preto očakávala, že jej prijatie bude sprevádzané aj sociálnym zmierom v platových otázkach učiteľov, vysvetlil Fico.

"My sme niečo ponúkli, boli sme odmietnutí, tak nemôžeme dnes prijať legislatívu na historické zvýšenie platov, čo znamená, že v ďalších rokoch bude normálne vyjednávanie. Balík historického zvyšovania je za nami, pretože, ja to nemôžem komentovať, len rešpektujem, školskí odborári, ktorí zastupujú 100.000 učiteľov povedali, že takýto historický balík jednoducho nechcú," uviedol Fico.

Šéf SNS Danko pripomenul ústretovosť vlády, ktorá už vlani realizovala zvýšenie platov plánované až v tomto roku, čo mala byť reakcia na napätú situáciu v školstve. Následne sa podľa neho vláda snažila dohodnúť zvyšovanie platov s odborármi po prvý raz na dlhšie obdobie, ako však poznamenal, "sociálny experiment" v tomto dialógu zlyhal. Napriek tomu je však rád, že platy učiteľov porastú, aj keď bude chýbať vládou navrhovaná garancia. Deklaroval, že otázka platov učiteľov bude naďalej prioritou. "Máme záujem aj v budúcom horizonte ešte viac pomáhať učiteľom," doplnil.

Predseda Mosta-Híd Bugár je z postoja školských odborárov smutný. "Samozrejme, majú právo na takýto postoj, ale zároveň jedným dychom musím dodať aj to, že je to ich zodpovednosť. Zodpovednosť za to, že namiesto istoty 26,25-percentného zvýšenia tarifných platov učiteľov zvolili inú cestu," skonštatoval. Myslí si, že učitelia by ocenili, keby vedeli, ako sa im každoročne budú zvyšovať platy. Taktiež potvrdil záujem kabinetu ich platovú otázku naďalej riešiť.

Predseda vlády už skôr avizoval, že pri nepodpísaní memoranda predstaviteľmi školských odborov sa bude pri zvyšovaní platov učiteľov postupovať podľa programového vyhlásenia. Školskí odborári sa však rozhodli nepodpísať memorandum, ktoré malo zaručiť sociálny zmier až do roku 2020. Odmietli sa totiž vzdať svojho ústavného práva každoročne kolektívne vyjednávať o možnosti dohodnúť lepšie pracovné a platové podmienky.