Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Plénum sa nebude zaoberať Bezpečnostnou a obrannou stratégiou SR

Ilustračné foto. Foto: TASR Jakub Kotian

Líder hnutia OĽaNO I. Matovič tiež neuspel s návrhom, aby bol z funkcie odvolaný podpredseda parlamentu Martin Glváč pre SMS správy s obvinenou Alenou Zs. v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka.

Bratislava 18. júna (TASR) - Parlament sa nebude zaoberať Bezpečnostnou a obrannou stratégiou SR, ktorú vláda schválila ešte v roku 2017. V úvode 46. schôdze takýto návrh na doplnenie programu neprešiel nezaradenému poslancovi Martinovi Poliačikovi.

Poliačik je presvedčený, že touto stratégiou by sa mal parlament zaoberať preto, lebo spojeneckým vrtuľníkom nebolo povolené pristátie na území SR na dotankovanie. "Môžu byť pochybnosti o zahranično-politickom a obrannom smerovaní Slovenskej republiky. Boli by sme na tom lepšie, keby stratégia bola schválená v parlamente," myslí si Poliačik.

Taktiež nebude musieť minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) informovať o výsledkoch štátneho dozoru na stavbe D4/R7, ako navrhoval poslanec Ján Marosz (OĽaNO). Svoj návrh zdôvodnil tým, že ľudia žijúci v blízkosti stavby si zaslúžia vedieť, aký je stav znečistenia násypov.

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič tiež neuspel s návrhom, aby bol z funkcie odvolaný podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer-SD) pre SMS správy s obvinenou Alenou Zs. v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. "Takýto človek nemá čo robiť v NR SR," vyhlásil Matovič.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) nebude musieť parlamentu predniesť správu o tom, ako chce vláda dosiahnuť vyrovnaný rozpočet. Plénum odmietlo takýto návrh na zmenu programu, ktorý predniesol poslanec Eduard Heger (OĽaNO).

Plénum však odobrilo zmenu termínu rokovania o zavedení príspevku pre športovcov za významné zásluhy a ocenenia. Rokovať o tomto bode budú poslanci 26. júna o 9. hodine ráno. Dôvodom sú pokračujúce rokovania so Združením miest a obcí Slovenska.

Podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) zároveň informoval, že parlament bude rokovať aj v pondelok 24. júna od 10. hodiny. V piatky 21. a 28. júna sa nebude hlasovať o prerokovaných bodoch. Bugár upozornil aj na plánované neverejné rokovanie, poslanci sa budú zaoberať správami o plnení úloh Vojenského spravodajstva za rok 2018 a správou o činnosti Slovenskej informačnej služby v minulom roku.