Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Po zatknutí rektora vychádzajú najavo informácie o nekalých praktikách

Rektor z Akadémie Policajného zboru v Bratislave Václav K. Foto: TASR/Vladimír Benko

Šéf rezortu vnútra R. Kaliňák povedal pre média, že až štvrtina uchádzačov sa dostala na policajnú akadémiu manipuláciou.

Bratislava 2. júla (TASR) - Celkom 29 uchádzačov o štúdium na Akadémii Policajného zboru (APZ) v Bratislave bolo v tomto roku prijatých na túto vysokú školu vďaka manipulácii. Ide zhruba o štvrtinu ľudí prijatých v tomto roku. Vyplýva to zo zistení policajných vyšetrovateľov, ktoré dnes prezentoval médiám minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Minimálne v dvoch prípadoch sa už polícii podarilo dokázať úplatok v celkovej sume 5000 eur.

Na základe týchto zistení už boli vznesené obvinenia zo zneužitia právomoci verejného činiteľa voči rektorovi, kvestorovi a vedecko-technickému pracovníkovi APZ. Rektor Václav K. bol navyše obvinený aj z korupcie. "Pripravili a vykonali viacero organizačno-technických opatrení smerujúcich k tomu, aby v rámci prijímacieho konania uchádzačov o štúdium na APZ bolo možné vykonať dodatočné úpravy alebo zmeny vo vyplnených formulároch, respektíve výmenu týchto formulárov za iné obsahujúce správne odpovede," priblížil Kaliňák.

Polícia so zásahom v rámci akcie Mahoney počkala na vyhodnotenie výsledkov, ale zároveň konala pred úradným prijatím jednotlivých uchádzačov. Takýto postup umožní riadne prijatým uchádzačom, aby na štúdium v septembri mohli nastúpiť. Ako bude APZ postupovať v súvislosti s voľnými miestami, dnes minister nevedel spresniť. Predpokladá však, že to umožní prijať 29 uchádzačov, ktorí sa umiestnili pod čiarou 120 prijatých študentov.
Vyšetrovateľov pri hľadaní názvu inšpiroval americký film

Piatková (29.6.) policajná akcia voči rektorovi, kvestorovi a vedecko-technickému pracovníkovi Akadémie Policajného zboru (APZ) v Bratislave mala krycí názov Mahoney - po dôstojníkovi Carey Mahoneym, ktorý bol jednou z hlavných postáv v dnes už kultovej americkej filmovej komediálnej sérii Policajná akadémia.


Dovedna bolo v rokoch 1984 až 1994 natočených sedem voľných pokračovaní tejto úspešnej komédie. Posledné malo názov Policajná akadémia-Moskovská misia. Najprv frekventanta a potom dôstojníka Mahoneyho stvárnil herec Steve Guttenberg. Dovedna sa na jednotlivých filmoch podieľalo šesť rozličných režisérov.

Generálny riaditeľ Sekcie kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR Boris Beňa pripustil, že sa polícia môže pokúsiť preveriť aj uchádzačov prijatých v predchádzajúcich rokoch. "Vzhľadom na odstup času, otvorene hovorím, že to bude pomerne ťažké, ale pokiaľ budeme mať akékoľvek informácie, možno aj z vyšetrovania tohto prípadu, ktoré by smerovali k tomu, že boli zmanipulované aj predchádzajúce prijímacie skúšky, tak sa na to určite zameriame," konštatoval.

Pohľad na Akadémiu Policajného zboru v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Historicky prvému zatknutiu rektora vysokej školy predchádzala policajná razia v stredu (27.6.). Úrad boja proti korupcii pri tejto akcii riešil podozrenia okolo hospodárenia s prostriedkami EÚ. Vzhľadom na to, že vyšetrovanie v tejto veci naďalej prebieha, minister sa dnes k tejto téme nevyjadril.


R. Kaliňák upozorňuje na titul českého politika, nie je v poriadku

Titul českého politika Jana R. na Akadémii Policajného zboru (APZ) nebol udelený v súlade s predpismi. Dôvodom má byť postup rektora akadémie Václava K., ktorý sa mal dopustiť prečinu poškodzovania cudzích práv, keď ignoroval neprítomnosť oponentov pri obhajobe dizertačnej práce.

"Rozhodol o vytvorení fiktívneho stavu, že podmienky splnené sú a obhajoba práce bola vykonaná bez prítomnosti dvoch oponentov a doktorand získal titul PhD., aj keď neboli splnené zákonom stanovené podmienky, čím došlo k spôsobeniu vážnej ujmy na právach APZ," informoval dnes médiá minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). O platnosti udeleného titulu tak bude musieť rozhodnúť akademický senát.

Na podozrenia v tejto veci ešte koncom mája upozornil denník SME. Ten mal k dispozícii dokumenty, z ktorých vyplývalo, že na zápisnici z obhajoby bol sfalšovaný podpis oponenta profesora Jaroslava Ivora. Predsedom komisie bol pritom rektor akadémie.