Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Počas Hodiny Zeme opäť nebudú osvetlené niektoré slovenské hrady

Foto: TASR/Tomáš Halász

Minulý rok napríklad zhasli osvetlenie aj významné pamiatky, ako Bratislavský hrad, Spišský hrad alebo Bojnický zámok.

Bratislava 16. marca (TASR) - Najväčšia ekologická kampaň v histórii sa bude konať v sobotu 31. marca. Zapojiť do nej sa môže každý, a to tým, že medzi 20.30 a 21.30 h vypne svetlá.

Minulý rok napríklad zhasli osvetlenie aj významné pamiatky, ako Bratislavský hrad, Spišský hrad alebo Bojnický zámok. Myšlienku prijali aj viaceré firmy po celom Slovensku. Tento rok bude Slovensko pokračovať, účasť prisľúbili viaceré mestá a obce. Po druhý raz zhasne Bratislavský hrad, niekoľko rokov sa zapája Bojnický zámok, znovu sa pridá Hrad Červený kameň, ale aj veľké spoločnosti. V domácnostiach sa zapojí niekoľko desiatok tisíc jednotlivcov.

"Je len na nás, či sa pridáme k 1,8 miliarde ľudí po celom svete. Na 60 minút, počas Hodiny Zeme, vypnime svetlo a popremýšľajme, čo by sme mohli urobiť, aby sme pomohli Zemi," poznamenal koordinátor a odborný garant projektu na Slovensku Jaroslav Merc.

Po prvý raz sa tento rok dostane táto iniciatíva až do vesmíru. Na palube medzinárodnej vesmírnej stanice ISS bude astronaut Andre Kuipers sledovať vypínanie osvetlenia na našej planéte, zhotovovať snímky a zasielať ich prostredníctvom Európskej vesmírnej agentúry (ESA) na Zem.

Hodina Zeme sa začala ako mestská iniciatíva v austrálskom Sydney v roku 2007 a odvtedy sa stala globálnym celosvetovým hnutím za ochranu našej planéty. Každoročne prepája takmer 1,8 miliardy ľudí v 135 krajinách sveta na všetkých siedmich kontinentoch. Jej cieľom je pomôcť v boji proti klimatickým zmenám a plytvaniu financií, ale aj poukazovať na potrebu ochrany našej planéty. Na Slovensku ju organizuje Sekcia ochrany pred svetelným znečistením SAS pri Slovenskej akadémii vied (SAV) a Slovenský zväz astronómov amatérov.